Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Москва предупреди, че САЩ преследват руснаците по света, за да ги арестуват

OFFNews 02 февруари 2018 в 13:11 5657 3

Русия предупреди гражданите си да мислят внимателно, преди да пътуват в чужбина, защото САЩ преследват руснаците по целия свят, за да ги арестуват. 

Предупреждението беше обявено от руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

От министерството подчертават, че въпреки руските призиви за сътрудничество между службите на САЩ и Русия, американските специални служби на практика "преследват руснаците по целия свят".

"При това положение категорично настояваме руските граждани внимателно да обмислят всички рискове, когато възнамеряват да пътуват зад граница", посочват от ведомството. 

Според руското външно министерство от началото на 2017 г. в чужбина с американско участие са задържани десетки руснаци. Като пример ведомството посочва задържането на най-малко четирима руснаци в Испания, Латвия и Гърция по обвинения в киберпрестъпления. 

През 2017 г. седем руснаци са били арестувани или изправени на съд в САЩ и други страни по такива обвинения при средно двама годишно в предишните шест години.

Министерството цитира и случая на Станислав Лисов, обвинен, че е създал компютърен вирус, който атакувал клиентите на финансови институции и причинил щети за милиони долари. Миналата година той бил екстрадиран в САЩ от Испания.

Споменават се и случаи преди този, като задържането на Малдивите през 2014 г. за киберпрестъпления на руския гражданин Роман Селезньов, което министерството определя като отвличане от американски агенти.

Министерството предупреждава още, че ако руски граждани попаднат в ръцете на американската съдебна система, към тях ще бъде проявено пристрастно отношение.

Държавният департамент на САЩ отказа коментар по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

3

sawall

02.02 2018 в 15:17

Путин сега се е сетил, че толкова руснаци по света да гледат и виждат как са реално нещата не е на добре. По-добре беше, когато всички си стояха в СССР и разрешение за път зад граница си беше трудно нещо.

10571

2

Hissarion

02.02 2018 в 14:03

Световния жандарм преследва и арестува всякакви хора, а други разстрелва на място чрез дронове. Няма нужда от съд и присъда - първо стрелят, после питат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!