Москва: Киев ни нападна в престъпна акция, точно когато търсехме мирно решение

Операцията може да има "катастрофални последствия", заяви руският външен министър

OFFNews 02 май 2014 в 13:58 3718 20

Снимка ИТАР-ТАСС

Докато Русия полага усилия да намали ескалацията на напрежението и да разреши конфликта, Киев обстрелва мирни селища с бойни самолети в наказателна операция, която ефективно унищожава последната надежда за жизнеспособността на споразумението от Женева.

Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС.

Рано тази сутрин Украйна започна мащабна "антитерористична" операция в Славянск, Източна Украйна в отговор на ескалиращото напрежение, подклаждано от проруски сепаратисти, които завземат все повече и повече сгради и градове в Източна Украйна. Украйна и Западът обвиняват Русия, която, според тях, стои в основата на тези действия.

По-късно днес украинското военно министерство съобщи за два свалени украински хеликоптера, за двама загинали и за ранени при обстрел.

Руският президент Владимир Путин е в течение на операцията на украинската армия срещу Славянск, която окачествява като престъпна акция и, за съжаление, развитието на събитията напълно потвърждават тази оценка, казва още Песков.

По думите му снощи бил изпратен специалния представител Владимир Лукин, който да преговаря от руска страна за освобождаване на задържаните военни наблюдатели на ОССЕ, но след началото на операцията в Русия нямали връзка с Лукин.

Вчера руският външен министър предупреди, че всякакви усилия на Киев да засили военната си операция "срещу собствените му хора" на изток могат да имат "катастрофални последствия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews