НАТО: Възможно е да увеличим съюзническите войски в Източна Европа

Принудени сме да гледаме на Русия като на враг, заяви зам.-генералният секретар на алианса

OFFNews 02 май 2014 в 11:44 4586 12

Сред възможните действия на НАТО е разполагането на повече съюзнически войски на територията на Източна Европа, които да останат там постоянно или на ротационен принцип.

Това обяви вторият в йерархията на НАТО Александър Виршбау в коментар за ситуацията в Източна Украйна, съобщи AP.

За известно време такива отбранителни мерки ще бъдат предприети, без да се нарушава политическият ангажимент на НАТО, поет през 1997 година, когато са установени нови отношения с Москва и е поет ангажиментът да не бъдат разполагани ядрени оръжия на територията на присъединените тогава страни. От своя страна, Москва обеща да зачита териториалната цялост на другите държави.

Според Вършбау, с действията си в Източна Украйна руснаците са нарушили своята част от тази договореност.

В този смисъл, добавя той, "сега ще е наше право" да се откажем от ангажимента от 1997 г. за постоянно базиране на значителни бойни части в Полша или друга страна в НАТО от Източна Европа. Как ще се постъпи, ще се обсъжда от лидерите от НАТО през лятото преди срещата им в Уелс на 4-5 септември, когато ще се дискутира и положението на 4 потенциални нови членове - Грузия и бившите югорепублики Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

След две десетилетия опити за партньорство с Русия, НАТО е принудена да започне да се отнася към Москва като към противник, допълни той.

"Руснаците ясно обявиха, че НАТО за противник, така че ние трябва да започнем да гледаме на Русия не като партньор, а по-скоро като противник", заяви Виршбау, зам.-генерален секретар на НАТО, пред журналисти.

По време на брифинга пред малка група репортери Виршбау обяви, че присъединяването на Крим към състава на Руската Федерация и подклаждането на безредици в Източна Украйна са променили основно отношенията НАТО-Русия.

"Очевидно имаме две различни представи за това как трябва да изглежда европейската сигурност в Централна Европа. Ние все още сме готови да защитим суверенитета и свободата на съседните на Русия държави, а Русия ясно се опитва да върне хегемонията си и да ограничи техния суверенитет под прикритието на защита на руския свят", каза Виршбау, който е бивш американски посланик в НАТО и бивш служител на Пентагона.

През месец април НАТО преустанови всяко "практическо гражданско и военно сътрудничество" с Русия, въпреки че Русия запази дипломатическата си мисия в НАТО.

По повод засилването на активността на алианса в прибалтийските държави той заяви:

"Искаме да бъдем сигурни, че ще можем да окажем помощ на тези държави, ако има каквато и да е, дори индиректна заплаха".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews