Quantcast

НАТО: Възможно е да увеличим съюзническите войски в Източна Европа

Принудени сме да гледаме на Русия като на враг, заяви зам.-генералният секретар на алианса

OFFNews Последна промяна на 02 май 2014 в 11:44 3968 12

Сред възможните действия на НАТО е разполагането на повече съюзнически войски на територията на Източна Европа, които да останат там постоянно или на ротационен принцип.

Това обяви вторият в йерархията на НАТО Александър Виршбау в коментар за ситуацията в Източна Украйна, съобщи AP.

За известно време такива отбранителни мерки ще бъдат предприети, без да се нарушава политическият ангажимент на НАТО, поет през 1997 година, когато са установени нови отношения с Москва и е поет ангажиментът да не бъдат разполагани ядрени оръжия на територията на присъединените тогава страни. От своя страна, Москва обеща да зачита териториалната цялост на другите държави.

Според Вършбау, с действията си в Източна Украйна руснаците са нарушили своята част от тази договореност.

В този смисъл, добавя той, "сега ще е наше право" да се откажем от ангажимента от 1997 г. за постоянно базиране на значителни бойни части в Полша или друга страна в НАТО от Източна Европа. Как ще се постъпи, ще се обсъжда от лидерите от НАТО през лятото преди срещата им в Уелс на 4-5 септември, когато ще се дискутира и положението на 4 потенциални нови членове - Грузия и бившите югорепублики Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина.

След две десетилетия опити за партньорство с Русия, НАТО е принудена да започне да се отнася към Москва като към противник, допълни той.

"Руснаците ясно обявиха, че НАТО за противник, така че ние трябва да започнем да гледаме на Русия не като партньор, а по-скоро като противник", заяви Виршбау, зам.-генерален секретар на НАТО, пред журналисти.

По време на брифинга пред малка група репортери Виршбау обяви, че присъединяването на Крим към състава на Руската Федерация и подклаждането на безредици в Източна Украйна са променили основно отношенията НАТО-Русия.

"Очевидно имаме две различни представи за това как трябва да изглежда европейската сигурност в Централна Европа. Ние все още сме готови да защитим суверенитета и свободата на съседните на Русия държави, а Русия ясно се опитва да върне хегемонията си и да ограничи техния суверенитет под прикритието на защита на руския свят", каза Виршбау, който е бивш американски посланик в НАТО и бивш служител на Пентагона.

През месец април НАТО преустанови всяко "практическо гражданско и военно сътрудничество" с Русия, въпреки че Русия запази дипломатическата си мисия в НАТО.

По повод засилването на активността на алианса в прибалтийските държави той заяви:

"Искаме да бъдем сигурни, че ще можем да окажем помощ на тези държави, ако има каквато и да е, дори индиректна заплаха".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2014 в 13:26

>> След окупацията на Крим и Севастопол, Русия строи в Санкт Петербург 6 подводници за Черноморския си флот.

И как ще стигне подводницата от Петербург до Черно море, мамин умнико? По суша ли? Ще прокопаят канал може би? Защото Турция е затворила Босфора за имперските кораби, нали се сещаш? Без разрешение ли ще опита да мине, това ще е забавно.

02.05 2014 в 15:46

анти-шменти...:)

У Путина признали: результаты "референдума" в Крыму сильно завышены: Совет по правам человека при Путине признал: явка на "референдуме" в Крыму составила 30-50%.

http://glavred.info/politika/u-putina-priznali-rezultaty-referenduma-v-krymu-silno-zavysheny-278389.html

... фанал съм те, че ментиш... така че ми дължиш голяма мента... може и облак...

... хахахахахахаха

02.05 2014 в 15:22

До 06: "Някой да познае от раз, срещу кого ще воюват тези подводници в Черно море?" - руските подводници - най-миролюбивите подводници в света!

02.05 2014 в 15:17

гецата... нищо чудно и да са направили изключение по протокола за членството в НАТО и да са готови с документите за Украйна... то това не се търпи... ей на едвам отпивам...

... хахахахахаха

... нема ли кой да изобличи измамника гейко, че актуално е с руски паспорт... да го изритат от пес, та да мирясам...

... хахахахахаха

02.05 2014 в 15:12

Австро-Унгария, Чехословакия, Судан се разделиха, кой с мир кой с война, всички признаваме тези нови държави, няма никакъв спор около това.
Защо да не оставим сами да се разберат с референдум, като най-висша форма на демокрация. Крим с 97% влезна в съюз с Русия и показа волята на суверенна.
Главния проблем е че Турчина има подкрепа на не повече от 10% разни евромайданци, ултраси, бъндеровци. С насилие против волята на суверенна иска да анексира цяла Украйна в ЕС и НАТО, като противодействие на това е опълчението, за сега са общо 4 милиона и ще нарастват. До седмица може да му светят маслото.

02.05 2014 в 14:46

до антисорос
украйна може да не е член на нато, но е част от цивилизования свят - за разлика от този самозабравил се диктатор в москва

02.05 2014 в 14:43

не може - а е задължително не спрете ли сега тези диваци от москва - ще пламне и черноморския регион

02.05 2014 в 14:41

След окупацията на Крим и Севастопол, Русия строи в Санкт Петербург 6 подводници за Черноморския си флот.
1. „Новоросийск” – пусната на вода на 28.11.2013 г. Ще бъде в Черно море до края на 2014 г.
2. „Ростов на Дон” - Ще бъде в Черно море до края на 2014 г.
3. „Старий Оскол” - Ще бъде в Черно море до края на 2014 г.
4. „Краснодар” - Ще бъде в Черно море през 2015 г.
5. „Великий Новгород” - Ще бъде в Черно море през 2016 г.
6. „Колпино” - Ще бъде в Черно море през 2016 г.
Повече подробности на:
http://ru.wikipedia.org - Подводные лодки проекта 636 «Варшавянка»
Някой да познае от раз, срещу кого ще воюват тези подводници в Черно море?

02.05 2014 в 14:36

От кого да ни защитава, Украйна не е член на НАТО.

... Вашингтон и Лондон са Гаранти за териториалната цялост на Украйна... в "белия" свят подписите и доверието са най-важното...

... бандюкович и ко заграбили 300 милиарда, путин и кооперативът 1-2-3 трилиарда... и Западът да и пере парите и да търпи печатане на фалшиви долари, наркотрафик и повсеместни напъни корумпиране на западни чиновници и фирми... да бе! Кой ше го търпи тва джудже...

... хахахахахахаха

... че и спекулира с демократичните и правови принципи... ама за него(тупин) не важали... думата била гласувала против международното право!...

... хахахахахахаха

02.05 2014 в 12:44

//Русия е в правото и тя да се разширява, както противотежест на НАТО//

Аха, в пълното си право е, ако след правото си на агресия в Афганистан СССР беше разрушено, то сега след правото си на разширение в Украйна, Бензиностанцията ще потъне със скоростта подводницата Курск. --приятно пътуване!!!