Мощността на земетресението в Непал била колкото на 20 атомни бомби

OFFNews 27 април 2015 в 18:00 6954 0

Силата на опустошителното земетресение с магнитуд 7.8, което разтресе Непал, е сравнима с 20 термоядрени водородни бомби, като всяка една от тях е в пъти по-голяма от атомната бомба, опустошила Хирошима, съобщава The Independent. 

Трусът е най-силният за последните 80 години. Големите разрушения обаче не се дължат само на това. 

Една от причините за тях е, че земетресението е било с епицентър, който е много плитко в земната кора - едва на 10 - 15 км. При по-дълбоките земетресения има повече земя, която да абсорбира разклащането и така то се чувства по-леко на повърхността.

Освен това трусът е бил с епицентър едва на 40 км на северозапад от най-гъсто населена част на Непал - столицата Катманду.

Властите в страната се притесняват и от вторичните трусове. Те се опасяват че, въпреки че силата на трусовете намалява, те могат да продължат да нанасят значителни щети на сградите, които вече са нестабилни.

Друг проблем е, че Непал се намира на кръстопътя на две гигантски тектонични плочи и затова е податлив на земетресения. Една от плочите - Индийската тектонична плоча – се придвижва на север със скорост от няколко сантиметра на година. Така тя се притиска към другата плоча - Евразийската тектонична плоча. Именно благодарение на това връх Еверест продължава да расте с по няколко милиметра всяка година. 

Когато плочите се сблъскват, триенето им генерира напрежение и енергия, които се натрупват, докато земната кора не се разкъса. Именно това е довело до земетресението от тази събота. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!