Мощни удари по Киев преди сирените да предупредят за атаката

Под засилен обстрел са и други райони на Украйна

OFFNews 14 януари 2023 в 11:36 12157 20

войната

Снимка Архив

Войната.

Четири мощни експлозии са разтърсили тази сутрин центъра на украинската столица Киев. За първи път, откакто наесен Русия започна периодични масирани ракетни удари срещу града и други населени места в страната сирените за въздушна опасност са прозвучали след атаката, а не преди нея.

В началото Киев твърдеше, че не става дума за вражески удар, а за пожар в обект от критичната инфраструктура. По-късно обаче началникът на администрацията на президента Володимир Зеленски – Кирило Тимошенко, призова киевчани да се насочат възможно най-бързо към укритията.

Кметът на града Виталий Кличко пък написа в Телеграм, че взривовете са в Днипровския район на Киев и призова жителите на града да се приберат в бомбоубежищата.

Военната администрация на Киев съобщава, че има поне едно попадение върху критична инфраструктура. Отломки от ракети са паднали на нежилищна територия, изтъкна Виталий Кличко, цитиран от Би Би Си.

Зам.-шефът на президентската канцелария Кирило Тимошенко каза, че в Киевска област е имало удар (все още не е известно какъв точно) по жилищен район в селището Копилов, в непосредствена близост до Буча.

След 10 часа въздушна тревога е била обявена и около Чернигов, Полтава, Суми, в контролираните от Украйна части на Донецка област. Според областния управител на Николаев Виталий Ким, цитиран от Ройтерс, властите там са засекли излитането на 17 руски бомбардировача Ту-95 и Ту-22. По-късно за това съобщи и началникът на Запорожската областна военна администрация Олександър Старух.

По думите на Старух носителите на крилати ракети "Калибър" са излезли от морето. За два ракетоносача съобщи в социалните мрежи и доброволческата служба "Мониторинг на военната дейност".

По-рано тази сутрин две руски ракети са поразили и Харков - втория по брой на населението украински град, каза регионалният губернатор Олег Синегубов. По негова информация две ракети С-300 са паднали в промишлен район. Щетите се изясняват, но няма данни за пострадали хора.

Черкаската АБА не изключва удари с балистични ракети. Украйна не разполага със средства за прехващането им.
Същият "Мониторинг на военната дейност" съобщава, че седем бомбардировача са излетели от летище "Оленя" в Мурманска област в югоизточна посока.

От октомври Русия нанася удари с ракети и дронове по украинска жизненоважна инфраструктура, причинявайки масови спирания на тока, централното отопление и водоснабдяването посред зима, отбелязва Ройтерс.

Назначените от Русия власти в Бердянск междувременно съобщиха, че системата за противовъздушна отбрана (ПВО) на окупирания украински град в южната Запорожка област е прехванала две ракети, изстреляни от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде ТАСС.

Няколко ракети, изстреляни от позиции на ВСУ, са били свалени от ПВО и над Мелитопол - главния град в окупираната част от Запорожка област.

На североизток, в Луганска област, местните сепаратисти съобщиха за украински обстрел по село Тарасовка с американски реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" (HIMARS). Те проверяват за щети и жертви, съобщава БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

22

alfakentavur

14.01 2023 в 17:35

Така ли малоумна рашистка подлого

https://www.omed.bg/rentgenova-snimka-na-bial-drob-ili-sinusi-razchitane-ot-neo-clinic-p6761.html

А когато като тебе селски смешник си е заврял главата в собствения си задник - няма с какво друго да се снима освен с рентген.

2550

20

alfakentavur

14.01 2023 в 16:12

Рашистаката подлога еврото продължав с неврастенията.
С ретнген се снимат и бели дробове например. Те кости ли са, умнико? Да си чувал, че рентгенолози казват "Имате бели дробове на пушач"?
Все едно - жалката ти рашистка натура си показва селския манталитет и липсата на акъл и елементарни познания.
Ходи лижи Д-то на Путлер, друго не можеш.

1000

17

Mariana Dusheva

14.01 2023 в 15:03

Евроцент ли беше,къ'ф си точно не те знам.Знам,че админите тук имат волски нерви и други работи да те търпЪт.И,пишещ неграмотно,да не говори за нечия друга култ.УРА,много моля!Ще си строшите ,което още ви е останало за трошене в екарисажа, в Украйна ...И малкото ''в'' не е липса на грамотност относно учтивата форма ,а представлява тотална липса на уважение към ватирания матр'иял...Но ме е яд на тъпия Запад,че още се лигави и не праща необходимите оръжия..Сащ все реагират със закъснение,немците ги е страх от сянката им,свидят им се няколко ''Леопард''-а,сякаш съвсем ще останат без зоопарк ...Още тресе комплекса от Съветите и изобщо...Добре е да видиш повярвала си,наци- страна,после за какъв т.шак само става...

2550

16

alfakentavur

14.01 2023 в 14:29

Бъдете спокойни, аз съм спокоен. Гълъбите, които ми акат на терасата, ме ядосват повече от рашистките подлоги във форумите. Но и едните и другите ги гоня и поставям на мястото им (троловете - в канавката).

210

15

Merc

14.01 2023 в 14:04

Alfa , Valioka е прав.

Пък и не е редно и етично да унижаваме и обиждаме хората с увреждания....

Слава Украини , слава нации !!!
..и пи*дец российской педерации...........

318

14

Valioka

14.01 2023 в 13:55

Alfa, успокой топката... Нито евроалкохолика, нито някой от другарите му ще си затвори устата, освен ако не бъде поставен пред неоспорими реалности. Тогава ще намерят друга ниша, където да изсират гнойта, която трови жалките им душици. Същите са и работодателите им в момента - рашистите не разбират от друго, освен от юмрук в зъбите. А реалностите в момента са други - Западът и Щатите така и не дадоха съвременни бойни средства на Украйна. Не съм чак такъв анализатор, но вероятно си имат своите аргументи, като най-силният от тях е, че рашистан разполага с най-големият ядрен арсенал в света. Те (рашистите) друго в главите нямат, освен оръжия, ракети и бомби. Западът проспа бая време в простотии като "зелената сделка", Грета Тумберг, борба за признаване правата на педерасите и т.н. и т.н. Това трябва да се отчете. Не че в рассия педераси няма - има. Има и в Иран и в Саудитска Арабия и в Катар и навсякъде. Така че сегашното време е подходящо да се направят правилни анализи... Споко...

2550

13

alfakentavur

14.01 2023 в 13:50

Свали си фуражката, за да повърна в нея. Оп, забравих, че ще лъсне празният ти череп отдолу.
Ако рентгенография установи, че имаш две мозъчни клетки, това ще е единствената ти, която се е разцепила в опит да измислиш нещо "остроумно".
 
X

Подкастът на OFFNews