Мистериозната смърт на стотици слонове в Ботсвана

OFFNews 02 юли 2020 в 11:27 4135 2

Мистерия обгръща "напълно безпрецедентната" смърт на стотици слонове в Ботсвана през последните два месеца. За този период повече от 350 слона бяха намерени мъртви в южноафриканската държава, пише Би Би Си. Тя е дом на 1/3 от намаляващата популация на африкански слонове.

В началото на май учени откриват огромен брой мъртви слонове в делтата на Окаванго. В края на същия месец те наброяват 169. До средата на юни броят им се е удвоил. 70% от труповете на големите бозайници са струпани около малки водоизточници.

И до днес никой не знае каква е причината.

"Това е масово измиране на ниво, което не е наблюдавано от много дълго време насам", казва д-р Найл Маккан, директор по опазването на национален парк Rescue във Великобритания. Той определя случилото се като "катастрофа".

Правителството на Ботсвана не е взело проби и към настоящия момент и не знае защо слоновете измират и дали причинителят е опасен и за хората.

Очевидци забелязали някои слонове да обикалят в кръг, което може да се дължи на неврологично увреждане.

Умирайки, някои от тях са падали по лице, а това е признак, че смъртта е дошла много бързо, казва Маккан. При други обаче не е така - смъртта е настъпвала бавно.

Умират слонове от всички възрасти и от двата пола.

Природозащитници се опасяват, че истинският брой на смъртните случаи вероятно е още по-голям от този, който са установили, защото има труповете на трудно забележими и непроходими места. 

Двете основни възможности са отравяне или неизвестен патоген. Първата - използваният от бракониери в Зимбабве цианид - засега остава само хипотеза, защото лешоядите, които се хранят със слонските трупове, не умират. Лешоядите в този район са малко, но все пак не са показвали признаци на анормално поведение.

Няма и потвърждение за наличие на природен феномен, който да е причинил масовото измиране.

Малко вероятно е то да е в резултат на COVID-19.

В делтата има около 15 000 слона, което представлява 10% от общия брой за страната.

Еко туризмът съставлява 10-12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Ботсвана, на второ място след диамантите. Но слоновете са "живите диаманти" - казва Маккан с възмущение, че страната не може да опази един от най-ценните си ресурси. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12032

2

Киро Горския

02.07 2020 в 13:17

"Мистериозно умират слонове" ... "властите не са взели проби" - еми като не са взели проби много ясно, че ще е мистериозно.

2100

1

гоуемио

02.07 2020 в 11:32

Вангя е казала: "След прилепете, тешко ке се мре от грипот по слоновете"