Меркел продължава курса за бежанците, независимо от провала на изборите

OFFNews 14 март 2016 в 14:39 2540 8

Германският канцлер Ангела Меркел ще продължи по същия курс по отношение на политиката за бежанците, независимо от исторически слабия резултат на регионалните избори в три германски провинции - Баден Вюртемберг, Саксония Анхалт и Райнланд Пфалц. 

Вотът беше определен и като своеобразен тест за политиката на отворени врати за мигрантите, водена от Меркел. 

Това съобщи говорителят на германския канцлер Щефан Зайберт.

„Федералното правителство ще запази своя курс по отношение на бежанската политика, напълно решително както у дома, така и в чужбина“, обяви той. 

По думите му целта трябва да е общо, решително европейско решение, което ще доведе до осезаемо намаляване на броя на бежанците във всички държави членки.

Християндемократическият съюз на Ангела Меркел понесе сериозна загуба в две от трите провинции, в които се проведоха избори в неделя, докато крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която е против либералната мигрантска политика, получи двуцифрени резултати в трите провинции.

Говорителят на Меркел е категоричен, че въпреки лошите резултати, коалицията ще продължи да следва своята стратегия на работа за засилване на сигурността на външните граници на ЕС и сътрудничество с Турция за намаляване на бежанския поток.

„Ние сме ангажирани с улесняването на интеграцията на хора, които търсят закрила тук и които са приети“, допълни Зайберт.

Очаква се по-късно днес изявление да направи и лично Меркел.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews