Меркел обяви официално, че ще се кандидатира за четвърти мандат

OFFNews 20 ноември 2016 в 16:43 10036 21

Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално кандидатурата си за четвърти мандат на изборите през 2017 година.

62-годишната Меркел е съобщила пред останалите ръководители в Християндемократическия съюз, че има амбицията да бъде преизбрана като лидер на Съюза и след това да се кандидатира отново за канцлерския пост на следващите избори, съобщават източници на ДПА.

Меркел оглавява Християндемократическия съюз от 2000 г. Тя беше избрана за първи път за канцлер на Германия през 2005 г. 

На местните избори стана ясно, че Хстияндемократическият съюз губи избиратели за сметка на дясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия", която вече влезе в регионалните парламенти на 10 от 16-те германски провинции.

Меркел получи критики заради либералната си позиция по отношение на мигрантите. Според последните социологически проучвания обаче тя започва да си връща доверието на избирателите. 

Според социологическо допитване на института за проучване на общественото мнение Emnid за „Bild am Sonntag” 55% от анкетираните биха искали Меркел да остане канцлер и след изборите догодина. На обратното мнение са 39% от избирателите.

През август Меркел получи одобрението на 42% от германците, а 50 на сто бяха против нея. 

Ангела Меркел остави на заден план дипломатическия етикет и след избирането на Доналд Тръмп за президент заяви, че спазването на либералните ценности е предварително условие Берлин да остане в добри отношения с Вашингтон. В понеделник Меркел обяви, че Германия е готова "да защитава достойнството на всяка човешка личност, и то независимо от религия, произход, сексуална ориентация, пол или други признаци".

Барак Обама се срещна с Меркел преди дни в рамките на последното си задгранично пътуване като президент на САЩ. След срещата Обама нарече Меркел "вероятно беше най-близкият ми международен партньор през тези осем години".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10499

17

Арго

21.11 2016 в 03:09

Frau Merkel fur immar....:)) Като изключим някой и други тапири от източна германия, като цяло tante Merkel си има солидна подкрепа. Германците си живеят добре, да не са луди да я сменят...

77927

13

El Commandante

20.11 2016 в 23:04

Бабочето какво толко се дърви на Дъ Доналд, след като и на малките деца е известно че който и да е президент на Америка само щраква с пръсти и бабочето хвърля бурката и изпълнява еротичен танц, качена върху масата...