Меркел: Конфликтът Русия - Украйна смущава дълбоко Източна Европа, НАТО трябва да я пази

OFFNews 07 юли 2016 в 13:45 4842 6

Украинско-руският конфликт смущава дълбоко източноевропейските държави от НАТО, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес.

Ден преди започващата утре във Варшава среща на върха на НАТО, Меркел каза, че Полша и прибалтийските страни се нуждаят от ясната подкрепа на Алианса. 
 
Въпреки изгубеното доверие в Москва, германският политик настоява, че Алиансът ще продължи да следва двойна политика спрямо Русия, включваща противопоставяне, но и водене на диалог. Като други предизвикателства тя посочи гражданската война в Сирия, нестабилността в Ирак и конфликтите в Субсахарска Африка.

Думите й до голяма степен бяха повторени и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Живеем в по-опасен свят, с тероризъм, с размирици, особено южно от алианса, Ирак, Сирия и Северна Африка. Но също така и с Русия, която e по-дръзка, Русия, която е утроила бюджета си за отбрана от 2000 г. и която използва сила срещу независима държава в Европа, Украйна", каза норвежецът и  допълни, че алиансът трябва да се изменя с промените в обстановката.

На срещата в НАТО се очаква да официално да бъде одобрено най-значителното подсилване на общата обрана на алианса от разпадането на СССР. В него ще участват близо 4000 войници, включително и  военни от САЩ, Великобритания, Канада и Германия, разположени в Полша. Целта е да бъдат защитени държавите, застрашени от Москва. 

Руският президент Владимир Путин изказа недоволството от случващото се.

"Съветският съюз вече не съществува, Варшавският договор се разпадна, но поради някаква причина НАТО продължава да разширява инфраструктурата си и да напредва към границата на Русия", коментира Путин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

6

ОФчар

07.07 2016 в 21:30

Кака Меркел прежали островното племе и се върна към важните неща. Респект!

77927

5

El Commandante

07.07 2016 в 21:25

Как точно Русия използва сила срещу Украйна?

12621

2

TOR

07.07 2016 в 16:15

Кой назначи тая баба да говори от името на Източна Европа?
Що не се занимава с бежанците, с британците тъпи?
А военния бюджет на Русия, сравнен с военния бюджет на САЩ и с бюжета на НАТО е меко казано, доста скромен. Или не?

63994

1

Red or Dead

07.07 2016 в 14:33

““““““““......Меркел: Конфликтът Русия - Украйна смущава дълбоко Източна Европа, НАТО трябва да я пази.........“““““““


Абе тая мухлясала и втръснала на всички НОРМАЛНИ хора тьотка... докога ще продължава да бълва небивалици.....в момента в Полша са се събрали всички на които дължим сегашното си положение.....включая и нашичките “национални героИ“.....иде реч за НАЙ-МЪЖЕСТВЕНИЯТ президент-г-н Плевналиев, за най-добре говорещият.....РУСКИ език от всички външни министри-МЪЖКАРЯТ г-н Митов, за военния министър с....НАЙ-ГЪСТАТА коса - г-н Ненчев...все прекрасни министри, които неуморно се борят ЕДИНСТВЕНО за просперитета и НЕУТРАЛИТЕТА на България, и НИКОГА не са си и помисляли дори и за секунда, за интереса на.....другА държава......