Меркел и Оланд притискат Украйна за автономия на Донбас

OFFNews 11 юли 2015 в 11:02 5254 5

Снимка AP

Меркел, Порошенко и Оланд.

Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд си позволиха да натиснат лидера на Украйна Петро Порошенко да осигури автономно управление на източната част на страната - в Донбас, предаде английският "Телеграф".

Искането на двама от най-важните западни съюзници на Киев показва нарастващото недоволство на Европа от продължаващите боеве между армията и проруските сепаратисти месеци, след като примирието бе подписано.

То бе подписано в столицата на Беларус Минск, като включваше тригодишно самоуправление на Луганск и Донецк. Двете територии обаче искат специалният им статут да бъде описан с потвърден в конституцията.

Приетите от Порошенко мерки до този момент са временни и недостатъчно ясни. Бунтовниците се страхуват, че законът лесно може да бъде променен в бъдеще.

Повече от 6500 души загинаха и над 1,4 милиона останаха без домове от началото на конфликта в Украйна през 2014 г.

Тези дни Порошенко предупреди, че войната в Донбас е изцедила силите на правозащитните и военни органи, оставяйки големи територии открити за криминални и терористични атаки, като предупреди жителите да внимават.

Киев определя всички проруски сепаратисти като бунтовници, което вбесява Москва, която отрича да подпомага по какъвто и да било начин бунтовниците с оръжия или войници. Въпреки това тя ги подкрепя политически пред ООН и периодичните мирни преговори в Минск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови