"Шпигел": НАТО трудно ще отблъсне инвазия на Русия в Източна Европа

ОFFNews 19 май 2014 в 14:28 8243 11

Публикацията в
Публикацията в "Шпигел"

НАТО разглежда сценарии за действие при руска военна намеса в Източна Европа, съобщи германското списание "Шпигел".

Изданието се позовава на проектодокумент, който е част от вътрешната дискусия в алианса за възможните ходове в случай на военна операция. Документът съдържа извода, че Русия е способна "да проведе мащабна военна акция без много предупреждения, което представлява широка заплаха за сигурността и стабилността в евро-атлантическата зона".

НАТО наблюдава струпването на руски военни части на границата с Украйна, макар Путин да отрича да планира военни действия. Украйна не е член на НАТО, но въпреки това алиансът иска да покаже, че е в състояние да защитава балтийските си членове при необходимост.

В петък НАТО започна мащабно учение в Естония под името "Стедфаст Джевълин 1". Целта му е да "демонстрира възможностите на общата отбрана на пакта в балтийския регион". В него участват шест хиляди войници от различни държави от НАТО, в това число САЩ. Учението ще продължи до 23 май. Ръководителят му генерал Ханс-Лотар Домрьозе заяви, че "няма съмнение, че алиансът е силен и иска да увери членовете си, че спазването на Вашингтонския договор остава най-важно за действията на НАТО".

По информация на "Шпигел" обаче организацията трудно ще може да осигури защита, ако Русия наруши член 5 от Североатлантическия договор. Според този член въоръжена атака срещу един член на НАТО  се третира като атака срещу всички останали членове, а нападнатата нация трябва бързо да получи помощ от останалите, в т.ч. военен отговор.

Проблемът според "Шпигел" е, че НАТОотдавна не счита нападение от страна на Русия за вероятно и по тази причина в източноевропейските държави липсва необходимото въоръжение и военна инфраструктура.

"Когато балтийските държави се присъединиха към НАТО, нямаше военна заплаха от страна на Русия, коментира германският евродепутатът Елмар Брок. - Алиансът спазваше споразумението с Русия и не разполагаше части на изток от река Елба. Сега изглежда политиката на Путин се е променила и НАТО трябва да намери решение."

Полският външен министър Радослав Шикорски казва пред "Шпигел", че е време НАТО да повтори това, което е направила в западноевропейските държави. "Има бази във Великобритания, Испания, Германия, Италия и Турция. Няма обаче бази там, където са наистина необходими", посочва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!