Quantcast

"Шпигел": НАТО трудно ще отблъсне инвазия на Русия в Източна Европа

ОFFNews Последна промяна на 19 май 2014 в 14:28 7634 11

Публикацията в
Публикацията в "Шпигел"

НАТО разглежда сценарии за действие при руска военна намеса в Източна Европа, съобщи германското списание "Шпигел".

Изданието се позовава на проектодокумент, който е част от вътрешната дискусия в алианса за възможните ходове в случай на военна операция. Документът съдържа извода, че Русия е способна "да проведе мащабна военна акция без много предупреждения, което представлява широка заплаха за сигурността и стабилността в евро-атлантическата зона".

НАТО наблюдава струпването на руски военни части на границата с Украйна, макар Путин да отрича да планира военни действия. Украйна не е член на НАТО, но въпреки това алиансът иска да покаже, че е в състояние да защитава балтийските си членове при необходимост.

В петък НАТО започна мащабно учение в Естония под името "Стедфаст Джевълин 1". Целта му е да "демонстрира възможностите на общата отбрана на пакта в балтийския регион". В него участват шест хиляди войници от различни държави от НАТО, в това число САЩ. Учението ще продължи до 23 май. Ръководителят му генерал Ханс-Лотар Домрьозе заяви, че "няма съмнение, че алиансът е силен и иска да увери членовете си, че спазването на Вашингтонския договор остава най-важно за действията на НАТО".

По информация на "Шпигел" обаче организацията трудно ще може да осигури защита, ако Русия наруши член 5 от Североатлантическия договор. Според този член въоръжена атака срещу един член на НАТО  се третира като атака срещу всички останали членове, а нападнатата нация трябва бързо да получи помощ от останалите, в т.ч. военен отговор.

Проблемът според "Шпигел" е, че НАТОотдавна не счита нападение от страна на Русия за вероятно и по тази причина в източноевропейските държави липсва необходимото въоръжение и военна инфраструктура.

"Когато балтийските държави се присъединиха към НАТО, нямаше военна заплаха от страна на Русия, коментира германският евродепутатът Елмар Брок. - Алиансът спазваше споразумението с Русия и не разполагаше части на изток от река Елба. Сега изглежда политиката на Путин се е променила и НАТО трябва да намери решение."

Полският външен министър Радослав Шикорски казва пред "Шпигел", че е време НАТО да повтори това, което е направила в западноевропейските държави. "Има бази във Великобритания, Испания, Германия, Италия и Турция. Няма обаче бази там, където са наистина необходими", посочва той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2014 в 10:34

До 05 вуйчо ви
Съгласен и с тази гледна точка, даже нещо повече споделям я в голяма степен!

Чудя се има ли империя без извращения? Мм.
Да си представим за момент, че рашките се бяха разградили и сега никой не ги бръснеше за слива? Това каква реалност щеше да е ?

За съжаление американският дух на свободата и справедливостта се превърна в зъл лицемерен джин - "който не споделя имперската фиксидея-вайна."- пардон "демо(н)крация" ;)

Все още има карти, които не са на масата...

20.05 2014 в 09:56

Ludl-s-ke, пий редовно Аповете, чувай со двете уши што ти зборува дофтора, че твоjата е тргнала како скършен грамофон, врти, врти ...

20.05 2014 в 07:03

Африканец, видиш ли к'во означава американски технологии, вместо да ти сменят пластинката производство "Мелодия", ръгат ти една флашка, започваш друга песен да пееш,ама флашките са малки, явно са ти ръгнали нещо голямо, та не пееш, а направо си изкукуригал.

19.05 2014 в 23:58

Ludl-s-ke, пий си редовно Аповете, че го Явуваш нередовен чИлЯk, ако не са ти достатъчни Аповете, търчи у дофтора повеКе да ти отпусКне, или пао да ти довдаде по-силоватички, тъй, силоватички, че да се пръкне нещо умно в празната ти кратунЯ...
че дотуй время само бля-бля дрънкуваш, нЕма едно мислено и кажувано от тебо...
Айде...

19.05 2014 в 23:54

Аз съм абсолютно спокоен. Нашата улица има средно висок 50 годишен бордюр и така и не е направено скосяване за инвалидни колички. Няма как да ни превземат, освен ако не докарат малко китайци да бутат тигъра!

https://www.youtube.com/watch?v=qeilEdeqepg

19.05 2014 в 20:35

Ало, Оффа, водите ли ги на отчет изтрещялите комундели, още един даде фира, а части от "Опера-3" са кът.

Ей , Африканки блядистанец, глист изсран, аре на майка си в задника!!!

19.05 2014 в 19:51

Я туа Кви РазбираЧи от международни отношения, военна политика, Въх, въх, тъй я разбират тЪз политика као СВИНЯТА от ГАЛОШИ. А бе СЕЛЯНДУРчета, я отворете Хайтов бе: "Толерантност в един зверилник е равносилно на смърт". Ън, Ся, просветна ли в празната ви кратуря ?!?!?Светот е ЗВЕРИЛНИК, рекъл го е Хайтов!!!! А за еврогейския запад Бюканън е написал Vladimir Putin, Christian Crusader? By Patrick J. Buchanan, ("The American Conservative", USA), April 4, 2014,

19.05 2014 в 19:27

чОдесно,чудесно,но..отново избирателно..когато ссср загуби битката поиска от Запада да я направи член на световните организации като ОССЕ ,СТО ,Г8,Г20 и да има свободен равноправен достъп до световните финансови институции(банки,борси ипр.)след като безконтролно системата бе оставена да се "капитализира" куфароназначително в полза на номенклатурата и спец.службите на русия бе предложено да се присъедини към европейското семейство..отговориха,че искат да си бъдат расия.вече бе обсъдена и приета доктрината "примаков",която има за цел С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО ДА ВЪЗСТАНОВИ ЕДНО ПОСТСЪВЕТСКО ПРОСТРАНСТВО,КАТО обедини православието.За целта има план за 100% превъоръжаване.пропаганда по-люта от гьобелсовата тресе русия и съседите и.действията не закъсняха.който не споделя имперската фиксидея-вайна.погледнете и на изток.недостойно и слугинажно е ковладенето само на Запада.

19.05 2014 в 18:28

"Когато балтийските държави се присъединиха към НАТО, нямаше военна заплаха от страна на Русия, коментира германският евродепутатът Елмар Брок. - Алиансът спазваше споразумението с Русия и не разполагаше части на изток от река Елба. Сега изглежда политиката на Путин се е променила и НАТО трябва да намери решение...."
... на какво? На резултата от собствените си провокации?
Че не са спазили споразумението?
Че НАТО не се реорганизира и предефинира, като същност и концепция за паравоенен пакт след разпада на СИВ. Имаха всички козове в ръцете си. Какво направиха - като някой ловък и лицемерен вентрилог се заиграха с куклата на терора и бързо почнаха да сеят прокоби и тегоби. ‚Те‘ надали са всички в НАТО, но със сигурност се знае.
НАТО се превърна в съвсем удобен параван за САЩ, гарант и пешкир за имперската им политика. САЩ от своя страна пък са маша и пациент на няколко корпорации и банки и т.н., които пък и т.н.
Продължи се демонстративната злоупотреба с този Голем (НАТО) за големи цели и нужди (пфу!) - да се върти лудата въртележка на война, пари, пари,… война, пари, пари (перифраза на едно медийно недоразумение у нас).
Циклене в безкрайната деменцията на разпрата и раздора! Това ли са висшите стремленията на хората??!
Това са низшите цели (и комплекси) на не толкова много хора (държащи входа и изхода на информацията и контрола). Със сигурност, това което държат не е шлифера на провидението и със сигурност 'тези' не са желанията и мечтите на човеците като цяло!
Нека надделее разума и човещината!

19.05 2014 в 15:16

Ама ние нали си имаме база на НАТО, значи сме си рахат!