Мъж от Санкт Петербург е осъден за изгаряне на чучело във военна униформа

OFFNews 26 септември 2022 в 15:03 2226 4

Малцев

Снимка SOTA

Игор Малцев

Василеостровският съд в Санкт Петербург осъди местния жител Игор Малцев (Егор Скороходов) на три години и осем месеца затвор за изгаряне на чучело, облечено във военна униформа, на празника Масленица. Малцев определя себе си като пацифист и обяснява постъпката си с това, че е искал да се противопостави на войната, съобщава Би Би Си.

Съдът признава Малцев (това е фамилията му по паспорт) за виновен за хулиганство, мотивирано от политическа и идеологическа омраза, извършено от група хора (част 2 от член 213 от руския Наказателен кодекс).

Според разследването на 6 март 2022 г., когато в Русия се празнува Масленица (на този празник е прието да се горят чучела на зимата), Малцев и неговата позната София Семьонова "грубо нарушават обществения ред" и показват "явно неуважение към обществото", като изгарят чучело във военна униформа на леда на Малая Нева близо до улица Уралска.

Разследването стига до заключението, че Малцев е изгорил чучелото от омраза към руските военнослужещи. А прокуратурата иска пет години затвор за него.

Семьонова напуска страната и е обявена за издирване. Малцев е в ареста от задържането си на 6 март.

На етапа на разследването Малцев заявява, че не е изпитвал омраза към военнослужещите и не е влизал в престъпен сговор със Семьонова. Постъпката му не е призив за насилие, а само искал да покаже, че всякакви военни действия трябва да спрат, защото се пролива кръв, пише в. "Сота".

Обвиняемият потвърди, че е против войната в Украйна и се смята за убеден пацифист.

По същия член 213, параграф 2 от Наказателния кодекс жителите на Перм Александър Шабарчин и Данила Василев са съдени през 2020 г. за това, че през ноември 2018 г. са завързали манекен със снимка на руския президент Владимир Путин за стълб в центъра на града - според обвинението "с цел публично осмиване" на дейността на Путин и "по обиден начин".

След руската инвазия в Украйна в руския Наказателен кодекс бяха добавени нови членове, по които най-често се съдят противници на войната. Досега най-дълга присъда е получил Алексей Горинов, общински съветник от Москва. На 8 юли Мешчанският съд в Москва го осъжда на 7 г. затвор по член за "фалшиви новини". Причината за наказателното дело е речта на Горинов по време на заседание на общинските съветници, в която той предложи минута мълчание, нарече случващото се в Украйна война (Русия настоява, че провежда там "специална операция") и заяви, че е недопустимо да се провеждат мероприятия за свободното време на фона на руската агресия.

Вторият нов член е посветена на "дискредитирането" на армията. Освен това след началото на инвазията са образувани наказателни дела по член за вандализъм (заради антивоенни графити).

Адвокатът на Малцев определи решението на съда като твърде сурово наказание. Той ще обжалва присъдата на активиста, пише вестникът в Санкт Петербург.

През март 2022 г. активисти изгориха чучело в камуфлажни униформи с надпис "Take Back" на леда на Малая Нева. Авторите на акцията настояват за прекратяване на военните действия в Украйна и връщане на телата на загиналите войници в Русия. Срещу Малцев (Скороходов) и Семьонова е образувано наказателно дело. На Семьонова е наложена забрана за определени действия, но тя е успяла да напусне страната. Малцев не се признава за виновен и е изпратен в следствения арест.

Прокуратурата смята, че Скороходов и Семьонова "са изгорили чучелото с особен цинизъм, тъй като са го направили в последния ден на Масленица".

По време на едно от съдебните заседания майката на Скороходов се явява като свидетел по делото и заявява, че синът ѝ е убеден пацифист и че възгледите му са повлияни от диагнозата на баща му. След завръщането си от войната в Чечня мъжът е диагностициран с посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Самият Малцев заяви пред съда, че целта на акцията е била да се сбогува с войната и да иска прекратяване на военните действия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

4

ImBlack

26.09 2022 в 18:51

Русия е фашистка кочина по всички показатели!
Руснаците са крепостни селяни, а роб не може да освободи никого!

1220

3

хr4

26.09 2022 в 16:03

Тоя отърва кожата.

2099

2

Mateevk

26.09 2022 в 15:55

5 години за изгаряне на чучело, а за убийства на хора в Украйна - медал за храброст!

345

1

Джендо Джедев

26.09 2022 в 15:30

5 години... Е, пак има нькакъв напредък, допреди 30 години ги разстрелваха...