Съдът намали само с месец 7-годишната присъда на общинския съветник Горинов по делото за 'фалшиви новини'

До момента Русия е образувала 100 дела по новия член на Наказателния кодекс, приет след нахлуването в Украйна

OFFNews 19 септември 2022 в 15:59 1745 0

Горинов

Снимка Getty images

Алексей Горинов

Московският градски съд намали само с един месец присъдата на общинския съветник в Красноселския район на руската столица Алексей Горинов, който беше осъден на 7 г. затвор по обвинение в разпространение на "фалшификати" за войната.

Горинов е първият с реална присъда по члена в руския Наказателен кодекс, който се появи след нахлуването в Украйна, съобщи Би Би Си.

Московският градски съд разгледа жалбата срещу присъдата на 60-годишния Горинов на закрито заседание. На изслушването не са допуснати дори съпругата и синът му. Според групата за подкрепа на Горинов заседанието е било закрито под претекст безопасността на участниците в процеса, тъй като се твърди, че съдията от Мешчанския съд в Москва е получавал заплахи.

Правозащитникът Денис Шедов обаче предполага, че "най-вероятно властите се страхуват да покажат на обществеността измършавелия Алексей, чието здраве е подкопано от затвора".

Групата за подкрепа на Горинов публикува словото, което общинският съветник е произнесъл по време на процеса.

"Искам да призная вината си. Вината пред многострадалния народ на Украйна. Към цялата световна общност. Вината, че като гражданин на моята страна не съм могъл да направя нищо, не съм могъл да предотвратя продължаващата лудост. Моля, простете ми и за това, че изглежда не мога да направя нищо повече, за да го спра.

Най-малкото, което мога да направя, е да наричам нещата с истинските им имена. Дали 7 г. са ми достатъчни - като се има предвид какво съм преживял - да се превъзпитам от пацифист в ястреб. Да видим... Да видим също дали тези 7 г. са достатъчни, за да може политическото ръководство на Русия да осъзнае външнополитическата, икономическата и моралната катастрофа, до която доведе страната ни", казва Горинов.

Преди срещата делегацията на ЕС в Русия разпространи изявление в подкрепа на Горинов.

"ЕС осъжда наказателното преследване на московския общински съветник Алексей Горинов. Солидарни сме с Алексей Горинов, чието дело се обжалва днес, както и с други руски граждани, които се осмеляват да говорят срещу войната на Русия срещу Украйна, въпреки цензурата и тормоза", заявяват от ЕС.

На 8 юли Мешчанският съд в Москва осъжда Горинов на 7 г. затвор за изказване на заседание на общинарите от Красноселски район от 15 март, по време на което той предлага минута мълчание, нарича случващото се в Украйна "война" (Русия продължава да нарича нахлуването си "специална операция") и заявява, че е недопустимо да се провеждат развлекателни мероприятия на фона на руската агресия.

Иля Яшин, общински съветник и бивш началник на Красноселския район (включен в регистъра на "чуждестранните агенти"), е свидетел по делото на Горинов. През юли самият той е обвинен по новия член в НК и е изпратен в следствения арест.

По данни на правозащитници до момента в Русия са образувани над 100 наказателни дела по члена за "военните фалшификати", от които 10 са разгледани от съда. Във всички случаи са постановени осъдителни присъди - двама са получили реални присъди, трима са с условни присъди, двама са глобени, а двама са били осъдени на общественополезен труд.

Присъдата по делото "Горинов" остава най-тежката. Правозащитниците не знаят какво е наказанието по делото на военнослужещия Иля Карпенко, което се разглежда от военния гарнизонен съд на Петропавловск-Камчатски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови