Мъск предлага ''амнистия'' на блокираните акаунти в Туитър

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2022 в 08:23 540 0

Илон Мъск

Снимка БТА/АП

Илон Мъск, собственик на Туитър

Новият собственик на Туитър Илон Мъск проведе допитване до потребителите дали сайтът трябва да предложи обща амнистия на спрените акаунти, като използва същия метод, който използва за случая с Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Този ход идва, след като Мъск се сблъска с отпор, че критериите му за модериране на съдържанието са подчинени на личната му прищявка, като за определени акаунти се решава да бъдат възстановени, а за други - не.

"Трябва ли Туитър да предложи обща амнистия на спрените акаунти, при условие че те не са нарушили закона или не са участвали в крещящ спам?" попита Мъск в мрежата.

Анкетата беше отворена до 17:46 ч. по Гринуич в четвъртък и имитираше стратегията, използвана само преди дни за бившия американски президент Тръмп.

Акаунтът на Тръмп в Туитър беше възстановен в събота, след като малко мнозинство от анкетираните подкрепиха този ход.

Анкетите в Туитър са отворени за всички потребители и са ненаучни и потенциално насочени към фалшиви акаунти и ботове.

Едно общо решение за спрените акаунти може потенциално да разтревожи правителствените органи, които внимателно следят как Мъск се справя с езика на омразата, откакто купи влиятелната платформа за 44 млрд. долара.

То може също така да разтревожи Епъл и Гугъл - технологични титани, които имат правомощията да забранят Туитър в своите магазини за мобилни приложения поради опасения, свързани със съдържанието.

Тръмп беше забранен от платформата в началото на миналата година заради ролята си в нападението на Капитолия в САЩ на 6 януари от тълпа негови поддръжници, които искаха да подменят резултатите от изборите през 2020 г.

Без милост

Възстановяването на Тръмп от страна на Мъск последва реабилитирането на други забранени акаунти, включително консервативен пародиен сайт и психолог, който е нарушил правилата на Туитър относно езика, идентифициращ транссексуалните хора.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви, че конспиративният теоретик Алекс Джоунс няма да се върне в Twitter и ще остане забранен в платформата.

В неделя Мъск заяви, че няма "никаква милост за всеки, който би използвал смъртта на деца за печалба, политика или слава", поради собствения си опит със смъртта на първото си дете.

Джоунс беше осъден да плати стотици милиони долари обезщетение за лъжите си относно стрелбата в началното училище "Санди Хук" през 2012 г., при която загинаха 26 души, предимно деца.

Мъск, който приключи изкупуването на Туитър в края на октомври, не уточни дали забраните, които ще бъдат обхванати от анкетата, са постоянни или временни.

Бъдещето на модерирането на съдържанието в Туитър се превърна в неотложен проблем, тъй като големите рекламодатели се държат настрана от сайта, след като при неуспешното му възобновяване по-рано този месец се появиха множество фалшиви акаунти, което предизвика смут.

Междувременно екипите, отговарящи за предотвратяването на недобросъвестна дейност в сайта, бяха съкратени, като станаха жертва на съкращенията, ръководени от Мъск, при които половината от всички служители напуснаха компанията.

Джон Уийби, професор по медии в Североизточния университет, предположи, че целият този хаос може да се дължи на факта, че Мъск се опитва да си "спечели време".

"Регулаторните органи със сигурност ще го преследват, както в Европа, така може би и в Съединените щати... и затова голяма част от това, което той прави, се опитва да рамкира тези битки", казва Уиби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови