Мариупол: Руснаците изнасят камиони със зърно (видео)

OFFNews 25 юли 2022 в 10:40 2259 6

Снимка Андрющенко Time/Telegram

Руснаците са възстановили електрозахранването на пристанището в Мариупол, тече активна подготовка за износ на украинско зърно, обяви съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко, предаде УНИАН.

"Вчера в Мариупол забелязахме първите зърновози, които се движат към пристанището. Влезли са в града откъм Донецк. След кратка пауза руските държавни грабежи по море се възобновиха", твърди той.

На 22 юли в Истанбул беше подписано споразумение за деблокиране на три украински пристанища за износ на зърно и други селскостопански продукти. Украинският министър на инфраструктурата Aлександър Кубраков и руският министър на отбраната Сергей Шойгу подписаха отделни идентични споразумения с ООН и Турция.

Съгласно споразумението, което е валидно за 120 дни с възможност за удължаване, контролът върху пристанищата Одеса, Черноморск и Южний остава изцяло за украинската страна. Корабите трябва да пътуват по одобрен от страните маршрут без военен ескорт, но корабите, които се отправят към Украйна, ще бъдат проверявани за оръжие.

Още на следващия ден след подписването на споразумението руските войски атакуваха пристанището на Одеса с четири ракети. Обстрелът доведе до ранени и щети по инфраструктурата на търговското пристанище в Одеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

5

EA Trash

25.07 2022 в 22:33

Е, да го оставят да мухляса ли? То може да е било украинско, ама вече е руско, както и територията, без значение какво мисли, Йончев по въпроса.

3714

4

GB

25.07 2022 в 22:21

Така от поне началото на 19 век са "изнасяли" българи за пустеещите си земи. А колко са мародерствали у нас вече като "освободители"-окупатори...

2415

3

Пустиняк

25.07 2022 в 14:39

Кой е изненадан?! Имало ли е случай в световната история, когато Русия да си е спазвала договорните ангажименти?! Когато мародерството е издигнато в ранг на държавна политика какво ще се краде е без значение - каквото има това се краде - кокошки, тоалетни чинии, джанти, зърно или цели заводи, заедно с персонала както от Германия след ВСВ е без значение.

-7325

2

Е нали искаха украинцитеи европейците да се отварят портовете и да се изнася зърното, сега пак недоволни?!? ДНР може да търгува самостоятелно със собственото си зърно.

2051

1

Propaganda

25.07 2022 в 12:09

Типични раски християнски добродетели - кражби и мародерстване.

Какви духовно извисени орки, какви духовни братя, каква култура само, ау, ау, ауууу! Как да не тичаме към Ефразия тогъз?