Украйна, Турция, Русия и ООН подписаха договори за експорта на зърно от три украински пристанища

Красимир Крумов 22 юли 2022 в 18:11 3739 4

Износът на зърно по Истанбулското споразумение трябва да започне до няколко седмици

Снимка БТА

Износът на зърно по Истанбулското споразумение трябва да започне до няколко седмици

Украйна, Турция, Русия и ООН подписаха Истанбулското споразумение , което дава възможност за износ на зърно от украинските пристанища, съобщи в Туитър генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Задействането на износа ще отнеме няколко седмици, като през това време трябва да се окомплектоват екипи, да се формират групи за инспекции и да се подготви износът на зърното. Това трябва да стане преди новата жътва в Украйна, когато зърнохранилищата трябва да бъдат освободени за новата реколта. Трите пристанища, от които ще се товари украинско зърно са Одеса, Южний и Черноморск.

„Споразумението, подписано днес от Украйна, Руската федерация и Турция под егидата на ООН, отваря пътя за търговски износ на храни от Украйна през Черно море. Това ще помогне да се избегне катастрофата от недостиг на храна за милиони хора в цял свят. Това е фар на надежда, възможности и облекчение." - написа Гутериш. Според източник от ООН срокът на действие на договореностите е 120 дни с възможност за продължаване. Очаква се износът да е в рамките на 5 милиона тона зърно месечно.

Министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков подписа документа с министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар и генералния секретар на ООН. Симетричен договор турският министър и Антониу Гутериш подписаха и с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Форматът не предвижда общ договор между Русия и Украйна.

Зърното ще се изнася от три украински пристанища и ще се съпровожда от конвои, а турският флот ще проверява празните кораби, пристигащи в украинските пристанища.

Както по-рано обясни съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк, в украинските пристанища няма да има ескорт от руски кораби нито присъствие на руска представители в пристанищата. Всички проверки на транспортните кораби ще се извършват в случай на нужда от съвместни групи в турски териториални води.

Ден по-рано МВнР на Украйна подчерта, че украинската делегация ще подкрепи в Истанбул само онези решения, които ще гарантират сигурността на Южна Украйна и безопасния износ на зърно.

Висопоставен представител на ООН съобщи в петък, че няма да бъде извършвано разминиране на украинските териториални води, тъй като този процес би отнел много време – 3-4 месеца. „Решихме да използваме безопасни коридори, които ни определи украинската страна.“ – коментира представителят на световната организация, цитиран от ТАСС. 

Споразумението за износ на зърно е повратен момент, който ще бъде усетен от целия свят, коментира домакинът на срещата, турският президент Реджеп Таип Ердоган.

От началото на нахлуването на Русия в Украйна, армията на Путин е блокирала незаконно украинските води на Черно море. Редица украински пристанища, по-специално тези с излаз на Азовско море се намират под временна окупация, припомня агенция УНИАН. Руската агресия нанесе сериозен удар върху износа на украинско зърно в чужбина.

Междувременно УНИАН съобщава, че към 7 юни Русия е откраднала от Украйна 500 хиляди тона пшеница. Голяма част от плячката е доставена с камиони в пристанища в окупирания Крим, а след това изнесена с кораби, включително и такива, които попадат под западни санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

4

Ясно защо блокират руските телевизии, защото е подписано още нещо, вдигат санкциите за земеделска продукция от Русия.

1767

3

fiki

22.07 2022 в 20:43

пешо пак е шмъркал кремлская пропаганде, ей не се научи тоя чичак

22548

2

dolivo

22.07 2022 в 20:06

глупости Пешо, глупости

-7325

1

Украйна е блокирала пристанищата, като ги минира и блокира търговските кораби в тях, като заложници. Така беше и с българските. Единя от ъях беше блокиран, но не беше в зона на военни действия. Настоящето споразумение е освобождаване на заложници от терористите в Киев.

 
X

Подкастът на OFFNews