Макрон след среща с Путин: Следващите дни са ключови за деескалацията на напрежението с Украйна

OFFNews 08 февруари 2022 в 12:20 1983 1

Снимка Пресслужба на руския президент

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че следващите дни ще бъдат решаващи за деескалацията на противопоставянето в Украйна след среща с руския президент Владимир Путин в Москва. Това бе първата среща на Путин със западен лидер в Русия след началото на новата криза.

Руският президент намекна, че е постигнат напредък по време на срещата. Той подчерта, че в случай на военен конфликт между Москва и НАТО няма да има победители, призова Киев да „събере смелост“ и да започне да изпълнява споразуменията от Минск и заяви готовността си да предостави политическо убежище на бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Москва отрича да има планове за нахлуване в Украйна, а западните сили са все по-загрижени от възможността за конфликт.

В неделя американски представители заявиха, че Русия е събрала 70% от военните сили, необходими за пълномащабно нахлуване, съобщава Би Би Си.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон и заплаши да спре ключов руски газопровод към Германия, ако Москва нахлуе в Украйна.

Британският министър-председател Борис Джонсън също изрази подкрепата си за санкциите. В статия за вестник The Times във вторник той добави, че Обединеното кралство обмисля да разположи изтребители на Кралските военновъздушни сили и бойни кораби на Кралските военноморски сили "за защита на Югоизточна Европа".

Западните страни вече отхвърлиха редица искания на Москва, включително да се изключи възможността Украйна да стане член на НАТО и да се намали военното присъствие в Източна Европа. Вместо това те предложиха други области на преговори, например за намаляване на ядреното оръжие.

Макрон разговаря с Путин по време на петчасова вечеря, включваща северно еленче със сладки картофи и къпини, допълва Би Би Си. Френският лидер заяви пред репортери, че следващите дни ще бъдат "решаващи" и "изискват интензивни дискусии, които ще продължим заедно".

Руският президент заяви, че някои от предложенията на Макрон "биха могли да послужат за основа на по-нататъшни съвместни стъпки", като уточни, че "вероятно все още е твърде рано да се говори за тях".

Двамата трябва да разговарят отново, след като френският президент се срещне с украинския президент Володимир Зеленски във вторник. Путин заяви, че след разговорите с френския лидер в Киев "ние сами ще определим по-нататъшните си стъпки".

След това президентът Макрон ще замине за Берлин за разговори с германския канцлер и полския президент Анджей Дуда.

По време на напрегната пресконференция в Москва Путин повтори предишни предупреждения, че ако Украйна се присъедини към западния военен алианс НАТО и се опита да си върне Крим, който Русия анексира преди осем години, Европа може да бъде въвлечена в голям конфликт.

"Искате ли Франция да воюва с Русия?", попита той френските репортери. "Това е, което ще се случи. И няма да има победители."

Във Вашингтон канцлерът Шолц заяви пред репортери, че е важно "Русия да разбере, че може да се случи много повече, отколкото може би е изчислила сама", предава АП.

Шолц добави, че САЩ и Германия са "абсолютно единни" по отношение на санкциите срещу Русия, ако тя нахлуе в Украйна, като заяви, че "ние ще направим същите стъпки и те ще бъдат много, много тежки за Русия".

Въпреки това той беше по-двусмислен по отношение на "Северен поток 2" от американския президент Байдън, който заяви, че САЩ "ще сложат край" на спорния газопровод, който ще удвои износа на газ от Москва за Германия, "ако Русия нахлуе".

Междувременно Кремъл отрече Путин да е казвал на Макрон, че няма да има нови маневри край Украйна. По-рано днес френски официален представител заяви, че Путин е обещал по време на дългите им разговори вчера в Москва, че Русия няма да предприема нови военни инициативи около Украйна.
Според същия източник руският президент се е съгласил още руските войски, участващи във военните учения на беларуска земя край украинските граници, да бъдат изтеглени, щом тези маневри приключат на 20 февруари, предаде БТА. Песков потвърди, че след ученията войските ще се приберат в базите си в Русия, но не посочи точна дата. Никой никога не е казвал, че тези сили ще останат в Беларус, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови