Македонците се провалиха сами, пише Die Sueddeutsche Zeitung

OFFNews 01 октомври 2018 в 09:46 6361 4

Македонците се провалиха сами, пише Die Sueddeutsche Zeitung

Гражданите на Македония бяха призовани да отговорят на ключов за страната въпрос с простичкото „да“ или „не“. Те обаче предпочетоха да замълчат, пише днес най-тиражираният вестник в Германия - Die Sueddeutsche Zeitung, цитиран от "Фокус".

Референдумът за чувствителната тема за промяна на името на Македония се провали, защото до избирателните урни отидоха далеч по-малко от необходимия брой гласоподаватели. Обещаният пробив на балканската страна в посока Запад приключи, безславно заровен дълбока дупка, пише изданието.

Резултатите от референдума са болезнено поражение за правителството на социалдемократа Зоран Заев, което положи усилия за преодоляване на дългогодишния спор с Гърция за името. Прилагането на постигнатото между двете държави споразумение трябва да проправи пътя на страната към членство в НАТО и Европейския съюз. Победата обаче е пирова за национално-консервативната опозиция – партията ВМРО-ДПМНЕ, която отхвърли споразумението като „капитулация" и допринесе за провала на референдума.

Сега по всичко изглежда, че македонците се провалиха сами и страната им отново е изправена пред изолация, се посочва още в статията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

01.10 2018 в 16:57

Струва ми се, че тежки години ги очакват завалиите.

12082

2

leomesi

01.10 2018 в 16:00

За съжаление е така, сега изолацията на македонците ще се засили. А те уж искат точно обратното.