Quantcast

Македонци с чукове и камъни срещу паметник на сръбски крал в Скопие

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2013 в 18:15 3095 2

Паметникът на крал Стефан Душан в Скопие. Снимка:

 

Македонски албанци са атакували миналата нощ паметник на сръбския крал Стефан Душан в Скопие, предаде Фокус. С чукове, релси и камъни около 30 души са се опитали да разрушат статуята.

"След като никой не пое отговорността да признае доблестно, че той стои зад издигането и поставянето на паметник на сръбския крал, наш дълг е да го съборим, защото този паметник няма място в Скопие", гласи писмо на организаторите на „нападението“ до Фокус.

Днес се проведе и протест, също на етнически албанци в Скопие с искане за премахване на паметника.

"Като един от гражданите на Македония, които искат да помогнат на своята държава и своето правителство, каня гражданите заедно да премахнем тази статуя, която е поставена в центъра на столицата без разрешението на нито една институция." - се казва в съобщението, подписано от македонския гражданин Африм Гаши.

Съюзът на албанските интелектуалци в Македония поиска незабавно събаряне на статуята и я определи като провокация и обида за етническите албанци. Община Скопие обяви паметника за незаконен. С декларация срещу поставянето на паметник на сръбския крал в Скопие излезе ипартията на бившия премиер Любчо Георгиевски ВМРО-Народна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2013 в 21:24

Шо ке праат сегичка сърбето и сръбоманите?

07.12 2013 в 18:53

Въпрос на време е и в София да се потроши окупаторския паметник. Ако ли пък не - той сам ще си падне и ще убие някой в процеса на рухване