Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Македонци с чукове и камъни срещу паметник на сръбски крал в Скопие

OFFNews 07 декември 2013 в 18:15 3885 2

Паметникът на крал Стефан Душан в Скопие. Снимка:
Паметникът на крал Стефан Душан в Скопие. Снимка: "Утрински весник"

 

Македонски албанци са атакували миналата нощ паметник на сръбския крал Стефан Душан в Скопие, предаде Фокус. С чукове, релси и камъни около 30 души са се опитали да разрушат статуята.

"След като никой не пое отговорността да признае доблестно, че той стои зад издигането и поставянето на паметник на сръбския крал, наш дълг е да го съборим, защото този паметник няма място в Скопие", гласи писмо на организаторите на „нападението“ до Фокус.

Днес се проведе и протест, също на етнически албанци в Скопие с искане за премахване на паметника.

"Като един от гражданите на Македония, които искат да помогнат на своята държава и своето правителство, каня гражданите заедно да премахнем тази статуя, която е поставена в центъра на столицата без разрешението на нито една институция." - се казва в съобщението, подписано от македонския гражданин Африм Гаши.

Съюзът на албанските интелектуалци в Македония поиска незабавно събаряне на статуята и я определи като провокация и обида за етническите албанци. Община Скопие обяви паметника за незаконен. С декларация срещу поставянето на паметник на сръбския крал в Скопие излезе ипартията на бившия премиер Любчо Георгиевски ВМРО-Народна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews