Македонското ВМРО ще отменя договора за добросъседство с България

OFFNews 24 ноември 2023 в 09:41 5149 4

Християн Мицкоски
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски смята, че Северна Македония няма нужда от техническо правителство, което според изборния закон в страната и договорът от Пържино от 2015 г. управлява държавата 100 дни преди провеждането на парламентарни избори.

В интервю по Канал 5 Мицкоски заяви, че партиите в страната трябва да се разберат за отхвърляне на техническото правителство за предстоящите през 2024 г. избори и че това решение може да бъде взето с предстоящите промени в Избирателния кодекс.

Мицкоски вижда кандидатът на партията си в президентските избори като победител, а ВМРО-ДПМНЕ, според него, ще спечели 61 от 120-те места в парламента на страната. Той отказа да отговори конкретно на въпроса дали е готов за широка коалиция, а по отношение на промените в конституцията повтори тезите си, че „под български диктат промени няма да има”.

"ВМРО-ДПМНЕ предложи референдум за договора за добросъседство с България, защото тогава не бяхме част от институциите, не бяхме част от правителството. Когато ВМРО-ДПМНЕ бъде част от правителството, има вариант да излезем от договора, ако видим, че ситуацията с България е такава, че няма възможности за преговори или преодоляване на различията. Но тогава трябва да видим коя е втората, коя е третата стъпка. Целта е защита на националните и държавни интереси”, посочи Мицкоски.

Според него няма нужда България да поставя нови искания към Северна Македония, защото всички български искания са в преговорната рамка и другите документи, които правителството на Северна Македония е приело, без да може да обезпечи гласуване в парламента.

„Авантюристичният акт на сегашното правителство направи по-комплицирано всичко това. Това (преговорната рамка) сега е реалност, но реалност са и 14-те присъди от Европейския съд за правата на човека в Страсбург. И се оказва, че не е виновна България, която не иска да изпълни тези присъди, виновно е ВМРО-(ДПМНЕ), което не е преговаряло за тази преговорна рамка и отказва да я приеме. Реалност е и резолюцията в българския парламент, в която не се признава македонския език. Затова трябва да преизпитаме ценностите, в които вярваме, за да видим дали са едни и същи. Ако ЕС за много по-маловажни въпроси може да ограничи или спре европейските структурни фондове за Унгария или Полша и по геостратегически причини Северна Македония наистина трябва да започне този процес (на преговори), а България една четвърт не може да направи без структурните фондове, тогава нека да видим за какви ценности и еднакви стандарти говорим”, каза Мицкоски, цитиран от БТА.

От управляващия СДСМ веднага реагираха на интервюто на Мицкоски.

„Проевропейската коалиция, водена от СДСМ, ще спечели изборите и кандидатът за президент, предложен от СДСМ, ще бъде президент на страната. След изборите СДСМ отново ще състави проевропейско коалиционно правителство, а Димитър Ковачевски отново ще бъде министър-председател”, заявиха от управляващия СДСМ и посочиха, че победата на проевропейския блок, воден от тях, „гарантира, че ще доведе страната до пълноправно членство в ЕС”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

4

ПР

24.11 2023 в 12:04

До Mateevk и Valioka,чудесни коментари.
На този ненормалник,наистина не шепне,а крещи Масква в ушетата.
А баба и дядо живяха дълго.Деца,на преселници от Прилеп,родени там и принудително бягали към България.Когато,Георги Димитров,Коларов и Тито,по нареждане на Масква,формират"македонската"Нация,дядо бил бесен.Че и в паспортите им пишеше"националност-македонец".
Аз от РСМ нищо не искам-само да спрат с фалшификациите,омразата и тъпата,антибългарска пропаганда.

1000

3

kokoto

24.11 2023 в 11:12

тоя за 1000 евро и феса ще сложи

318

2

Valioka

24.11 2023 в 10:37

Това е да искаш да бъдеш това, което не си. Аз лично нямам съмнение кой шепне на ушенцето на Мицкоски - мацква... мацква иска да бъде това, което никога не е била, иска да вземе това, което никога не е било нейно и иска да получи това, което по право никой не иска да и даде. Защото всъщност това е желанието на всеки негодяй - да бъде това , което не е... А тоя дебил всъщност е объркал надписа на табелката пред него. Обълкал го е, защото много го боли от истинския надпис, а той е: Ова е СЕВЕРНА Макединия...

2099

1

Mateevk

24.11 2023 в 10:05

Към Мицкоски: Твойта баба - македонката, срещу мойте прабаба и баба - българките от Кукуш, откъдето е и Гоце Делчев. Баба срещу баба! Коя баба е по-достоверна! За това е историческият спор. А сега си бъди, какъвто искаш и си наричай езика, както искаш.

 
X

Да помогнем на украинските деца!