Македонското ВМРО погна висш магистрат заради интервюто ѝ от София

Няма пречка българите да са в македонската конституция, заяви председателят на Конституционния съд Добрила Кацарска

Юлиуш Висожински 27 ноември 2023 в 19:27 5203 0

Добрила Кацарска

Снимка КС на РСМ

Добрила Кацарска

Популистите от ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка, призоваха председателя на македонския Конституционен съд Добрила Кацарска да подаде оставка.

Причината за гневната им реакция е интервюто на Кацарска от София пред Нова телевизия, в което тя заяви, че "няма законова пречка македонските граждани, които се самоопределят като българи, да се впишат в Конституцията".

"Ако не може да се въздържа от политически изказвания в полза на СДСМ, Кацарска да подаде оставка и да стане кандидат за депутат от СДСМ на изборите догодина, а след поражението да претендира за лидер на СДСМ", заявиха днес от ВМРО-ДПМНЕ.

Според ВМРО-ДПМНЕ "Македония може само да спечели, ако Кацарска напусне поста, който не заслужава" - председател на Конституционния съд.

Нашата Конституция не съдържа нито една разпоредба, която да ограничава правата на македонците и на малцинствата. Еднакви права и свободи - на изразяването, на мисленето, на политическите пристрастия и т.н. Не деля хората и като гражданин не ми пречат българите, които живеят в Северна Македония, заяви Кацарска в интервюто, излъчено вчера по Нова телевизия.

Опасен популизъм

Най-важната стъпка за Северна Македония в момента е парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната - като условие за започване на преговорите с Европейския съюз.

ВМРО-ДПМНЕ обаче е против вписването на българите в македонската конституция. През последните години ВМРО-ДПМНЕ често е подозирана в политически ходове, които са в синхрон с интересите на Белград и Москва.

Решението на управляващите в Скопие е да свикат парламентарната процедура за приемане на конституционните промени, само ако успеят да осигурят необходимите 80 депутатски гласа. Това към момента е почти невъзможна задача, тъй като са необходими и гласовете на ВМРО-ДПНМЕ, а от партията не искат и да чуят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!