Шамар за Скопие: Няма пречка българите да са в македонската конституция

Потвърди го в интервю от София председателят на македонския Конституционен съд Добрила Кацарска

Юлиуш Висожински 26 ноември 2023 в 17:53 9731 5

Добрила Кацарска

Снимка КС на РСМ

Добрила Кацарска

Няма законова пречка българското малцинство да бъде вписано в Конституцията на Северна Македония. Това заяви в интервю от София пред Нова телевизия председателят на македонския Конституционен съд Добрила Кацарска.

Ние сме мултиетническо общество. Северна Македония е държава на македонския народ, но и на останалите - албанския, турския, ромския, сръбския... Малцинствените общества имат абсолютно същите права като македонското. Нашата Конституция не съдържа нито една разпоредба, която да ограничава правата на македонците и на малцинствата. Еднакви права и свободи - на изразяването, на мисленето, на политическите пристрастия и т.н. Не деля хората и като гражданин не ми пречат българите, които живеят в Северна Македония, обясни Кацарска.

Тя уточни, че страната има подписана Рамкова конвенция за националните малцинства на Съвета на Европа.

Признаваме правата на всички наши граждани. Политиците не са ме питали за мнение по казуса, но ако ме питат, като юрист ще отговоря - няма законова пречка македонските граждани, които се самоопределят като българи, да се впишат в Конституцията, потвърди Кацарска.

Относно българските сдружения трябва да се поясни, че и съдът може да допусне грешки, макар да се грижим за правата на малцинствата.

Пример е казусът със сдружението "Радко" - то се грижи за идентичността на българите в Северна Македония. Когато Конституционният съд прие преди около 10 години отрицателно решение, те се обърнаха към съда в Страсбург. Така сдружението беше регистрирано и до ден-днешен функционира. Уважаваме максимално присъдите на ЕСПЧ. Беше прието изменение на Закона за регистрация на сдружения, където се упоменават изискванията за това. Ако са изпълнени и това е доказано, няма пречка да съществува, каза Добрила Кацарска.

Шамар за популистите в Скопие

С интервюто си от София председателят на македонския Конституционен съд "обезоръжава" популистите в Скопие.

Най-важната стъпка за Северна Македония в момента е парламентарната процедура за приемане на конституционните промени за вписване на българите в основния закон на страната - като условие за провеждане на втората междуправителствена конференция и продължаване на преговорите с Европейския съюз.

ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в страната, обаче е против вписването на българите в македонската конституция. През последните години ВМРО-ДПМНЕ често е подозирана в политически ходове, които са в синхрон с интересите на Белград и Москва.

Решението на управляващите в Скопие е да свикат парламентарната процедура за приемане на конституционните промени, само ако успеят да осигурят необходимите 80 депутатски гласа. Това към момента е почти невъзможна задача, тъй като са необходими и гласовете на ВМРО-ДПНМЕ, а от партията не искат и да чуят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

5

Люгер Химарс

27.11 2023 в 05:07

"един друг", а какво заглавие би допринасяло? "Всичко е страхотно и няма тормоз над българските човеци в готовата за ЕС сърбо-комунистическа република". това по-добре ли ти звучи? само работническо дело ли си чел в този живот?

1000

4

Един друг

27.11 2023 в 01:13

Мисля, че заглавието не допринася за подобряването на отношенията между България и РСМ.

-1600

3

Люгер Химарс

26.11 2023 в 23:30

Един детайл, който променя значението на интервюто на 180 градуса: Лъжа е, че сдружението Радко съществува.
Унищожиха го и оправдателната присъда в Страсбург не доведе до възстановяването му.

Според мен тази са я пратили при нас, за да декларира на Брюксел колко готова е сърбо-комунистическата ни съседка за кабинет в Брюкселския парламент. С този си елит.

2500

2

Козон

26.11 2023 в 18:55

Изобщо не става въпрос за някакво си измислено “българско малцинство”. Става въпрос за записването на българското мнозинство.

22548

1

dolivo

26.11 2023 в 17:54

таа и замина кариерата

ще я отровят или наръгат някъде, Макетата любят Путинските методи
 
X

Да помогнем на украинските деца!