Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Македонският президент връчи на Заев мандат за съставяне на правителство

ОFFNews 17 май 2017 в 14:25 2363 0

Президентът на Македония Георге Иванов днес връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев, съобщи БТА.  

Мандатът за формиране на правителство бе даден след като бяха отстранени пречките и осигурени гаранциите, за които настояваше държавният глава, за запазване на унитарния характер на държавата и спазване на конституцията.

Пречките за съставяне на правителство са отстранени. Днес пристъпваме към изпълнение на члена от конституцията за определяне на мандатоносител за съставяне на правителство, заяви в кратко обръщение Иванов.

Зоран Заев благодари и посочи, че са отстранени двете пречки за получаване на мандат, т.е. председателят на парламента Талат Джафери е изпратил писмо до президента Иванов за формиране на парламентарно мнозинство, а той - като мандатоносител, е изпратил изявление под формата на гаранция.

В името на формирането на парламентарно мнозинство първо гарантираме защита на унитарния характер, суверенитета, териториалната цялост, независимостта, мултиетническия характер, защитата на конституционния ред и на държавните интереси и подобряване на живота на всички граждани, независимо от тяхната религиозна, етническа или езикова принадлежност, зачитане на основните демократични принципи и върховенство на закона, без да се поставя Македония в състояние на подчиненост, заяви Заев.

Зоран Заев има срок от 20 дни от деня на получаване на мандата да внесе в парламента програмата на правителството и да предложи състав на кабинета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови