Македонският парламент одобри правителството на Ковачевски

OFFNews 17 януари 2022 в 07:59 1121 0

Снимка Архив

Димитър Ковачевски

Парламентът на Северна Македония даде зелена светлина на коалиционното правителство с премиер Димитър Ковачевски с 62 гласа "за" срещу 46 "против". Десноцентристката опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ гласува "против" с обяснението, че само предсрочни избори ще дадат легитимност на управлението.

120-членното на Собрание одобри новото коалиционно правителство на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) и две по-малки албански партии с министър-председател, предаде Асошиейтед прес.

Новото правителство има малко по-голяма подкрепа от предишното на премиера Зоран Заев. Разликата между двете е участието на албанската партия "Алтернатива", която получи трима министри, въпреки че има само четирима депутати в парламента.

Министър-председателят Димитър Ковачевски (47 г.) беше зам.-министър на финансите в кабинета на Зоран Заев, който трябваше да се оттегли след тежка загуба на местните избори миналия октомври. Той заяви, че ще се фокусира върху справянето с икономическата несигурност, задълбочена от пандемията и резкия ръст на цените на енергията.

12 от 21-те места в новия кабинет ще са за СДСМ, а 9 - за албанските партии. 8 от предишните министри ще бъдат сменени, включително на отбраната и на здравеопазването - Радмила Шекеринска и Венко Филипче. На постовете им застават Славянка Петровска и Беким Сали. Остават вътрешният министър Оливер Спасовски и икономическият Крешник Бектеши.

Кирил Петков за посещението си в Македония: Идвам с градивен тон, нямам готов документ в джоба

Утре се очаква визита на новия български премиер Кирил Петков в Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови