Македония разследва Зоран Заев за корупция

ОFFNews 14 март 2017 в 18:00 5235 0

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, който спечели последните парламентарни изборе в страна, Зоран Заев е разследван за криминално престъпление, предава БГНЕС.

Обвинението му е повдигнато от Специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност и се отнася за периода, в който Заев е бил кмет на Струмица.

Той е обвинен в ощетяване на общината с 1 029 549 милиона денари.

Лидерът на СДСМ вече има обвинение за работата си като градоначалник на Струмица. Той е заподозрян в злоупотреба със служебно положение, след като камера е заснела как иска подкуп от 200 000 евро за изграждане на църква в общината.

Социалдемократическия съюз на Македония събра множество негативи и стана причина за протести в страната заради т. нар. "Албанска платформа", която предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език в съседката ни.

Хиляди граждани излязоха по улиците на съседката ни в знак на недоволство срещу съставянето на коалицията на Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии в страната, които предвиждат промяната. 

Преди близо седмица премиерът на Република Македония призова за провеждане на нови предсрочни парламентарни избори.

В началото на месеца македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на спечелилата изборите Социалдемократическия съюз с председател Зоран Заев.

В свое обръщение Иванов казва, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на партии, които нарушават единството на страната.

Според него след проведените избори на 11 декември избори чужда държава, визирайки Албания, и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната, чиято цел е да постави Македония като заложник на Албания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews