Македония чества 21 години независимост

08 септември 2012 в 12:44 2504 4

Центърът на Скопие. Снимка: БГНЕС
Центърът на Скопие. Снимка: БГНЕС

Македония чества днес 21 години независимост. На 8 септември 1991 г. се проведе референдума, на който македонските граждани се обявиха за самостоятелна и суверенна държава. 

На този референдум над 95% от гражданите гласуваха за независима Македония с право да встъпи в бъдещ съюз на суверенни държави на Югославия.

България първа призна независимостта на Македония. Последваха ни Турция, Словения, Хърватия, Русия, Босна и Херцеговина.

Независимостта на Македония беше окончателно потвърден на 8 април 1993 г., когато тя бе приета за 181-ви член на ООН.

Заради спора между Македония и Гърция за името, държавата беше приета в ООН с временното име Бивша югославска република Македония /БЮРМ/.

Под егидата на ООН Скопие и Атина започнаха разговори за разрешаване на проблема, но още не са се разбрали. Заради този спор Скопие не може да бъде приета в НАТО, защото Гърция блокира кандидатурата (това се случи на срещата на високо равнище на Алианса през 2008 г. в Букурещ).

Поради същата причина Гърция блокира и евроинтеграцията на Македония въпреки че през 2005 г. Македония получи статут на страна кандидат-член на Европейския съюз, а през 2008 г. - препоръка от ЕК за започване на преговори за присъединяване, която бе потвърдена и миналата година.

Македония все още чака да получи дата за начало на преговори за членство в ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов похвали поведението на македонския президент: 

”Това, което аз чух вчера от македонския президент в Европейския съюз вдъхва много оптимизъм в мен. Той за първи път, поне откакто аз го слушам, каза, че историята трябва да се остави на историците, че Европейската уния или с Европейския съюз е мястото, където хората работят заедно, уважават се, нямат териториални или каквито и да било претенции.

Така че, понеже ние много отдавна сме заявили, че нямаме към тях претенции, се надявам тази позиция, която той изрази пред Брюксел, да я спазват и реално да я изпълняват. Защото думите са едно, делата някой път друго”, казал Борисов на заседанието на кабинета на 5 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови