Лукашенко заплаши Запада, че ще пусне мигранти и вече го прави

Георги А. Ангелов 08 юли 2021 в 15:01 4053 0

Снимка Paulius Peleckis/Getty Images

Граничен патрул на Литва.

Само за последното денонощие в Литва са задържани 93 нелегални мигранти от Азия и Африка, влезли в страната от Беларус. От началото на годината границата е пресечена от 1509 души. За сравнение, през цялата 2020 г. има едва 81 засечени преминавания. Страната обяви извънредно положение и планира издигането на гранично съоръжение.

Никога няма да задържим никого: тези хора не идват при нас

"Никога няма да задържим никого: тези хора не идват при нас. Те отиват в просветена, топла, удобна Европа", каза ден по-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко. Това негово изказване е поредното. На 26 май той заплаши, че страната му вече няма да спира мигрантите, които искат да прекосят западната граница и да влязат в ЕС. Лукашенко извади страната си от споразумението за реадмисия на мигранти с ЕС след налагането на поредните европейски санкции. Последните бяха наложени заради отвличането на самолет на Ryanair от Атина до Вилнюс, за да бъдат арестувани опозиционният журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Ден по-рано полските граничари задържаха 40 души за незаконно преминаване на границата с Беларус. В този случай, както и с Беларус, не става въпрос за бягащи от режима на Лукашенко граждани на Беларус, които не са малко, а за мигранти от Афганистан, Сирия, Ирак и Северна Африка. Това говори за канал за мигранти през Беларус, чието съществуване е невъзможно без благословията на “Бащицата”, който държи под железен контрол всички служби. Има и няколко журналистически разследвания, съдържащи доказателства, че каналът е организиран от държавни служби, а мигрантите влизат в Беларус с редовни самолетни полети и си плащат солено, за да стигнат до ЕС.

Държавна агенция предлага пакети за иракчани и сирийци

Властите на Литва съобщиха, че имат доказателства, че Центркурорт, беларуската държавна туристическа агенция, използва самолети Boeing 777 за довеждане на мигранти от Ирак и Сирия. Пакетна услуга на държавната агенция включва полети от Багдад или Истанбул, както и пътуване до литовската граница.

Литва: Това е хибридна агресия

Премиерът на Литва Ингрида Шимоните в сряда поиска свикването на извънредно парламентарно заседание и оцени ситуацията като “хибридна агресия, насочена не срещу Литва, а срещу ЕС”. Според нея причината е позицията на Литва и ЕС срещу изборните фалшификации при последното избиране на Лукашенко и репресиите му срещу гражданското общество и протестите възникнали заради това. “Ние смятаме, че в организирането на потока от нелегални мигранти участват и активно, и пасивно службите на беларуския режим. И съзнателно създават всички условия за пресичането на границата”, заяви Шимоните. Тя смята, че целта е да се нанесе ущърб на страната и да се дестабилизира ситуацията, която е особено сложна и заради започващите през септември мащабни стратегически учения "Запад-2021", които се провеждат от Беларус и Русия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също заяви, че беларуските власти използват нелегалната миграция, за да оказват натиск на ЕС и конкретно на Литва.

Ако някой си мисли, че ще затворим границата, той греши

В характерния си стил Лукашенко вчера заяви, че ЕС и Литва сами са си виновни за идването на мигрантите: "Ако декларирате пред целия свят, че ще регистрирате тези, които бягат през Беларус още по-бързо, те ще избягат. Още повече отваряте прозорец за тези мигранти."

Според него Беларус се е справил и ще продължи да се справя с основните предизвикателства на границата. „Но ако някой си мисли, че сега ще затворим границата с Полша, Литва, Латвия и Украйна и ще се превърнем в лагер за бежанци от Афганистан, Иран, Ирак, Либия, Сирия, Тунис, тогава той просто греши". "Никога няма да задържим никого: тези хора не идват при нас. Те отиват в просветена, топла, удобна Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови