Лукашенко е доволен от изборите, които редица държави определят като ''фалшиви''

OFFNews 26 февруари 2024 в 17:55 968 0

Избори

Снимка GettyImages

САЩ, Германия, Норвегия и Литва осъдиха парламентарните и местни избори в Беларус, като ги определиха за "фалшиви", а президентът Александър Лукашенко е доволен от резултатите. В същото време в прессъобщение до медиите от беларуското посолство у нас посочват, че български, германски и полски наблюдатели са характеризирали изборите като "демократични и прозрачни". 

Вчера беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска призова за бойкот, а според анализатори президентът Александър Лукашенко иска да използва вота най-вече, за да покаже, че има пълен контрол върху властта.

Съобщението на беларуското посолство в България 

Според информацията на ЦИК в Беларус, по резултатите от Единният ден на гласуване 25 февруари 2024 г. , за пет години са избрани 110 депутати от Палата на представителите на Националното събрание на Република Беларус от осмото свикване и повече от 12,5 хиляди депутати от местните съвети. По предварителни данни избирателната активност е била над 73%.

Новият състав на Палатата на представителите на Националното събрание се формира от 70 представители на политически партии и 40 безпартийни. Сред политическите партии са "Белая Русь" – 51 мандата (46,4% от общия състав на парламента), Републиканската партия на труда и справедливостта – 8 мандата (7,3%), Комунистическата партия на Беларус – 7 (6,4%) и Либерално-демократическата партия на Беларус – 4 мандата (3,6%).

В наблюдението на изборите взеха участие над 45 000 национални и 300 международни наблюдатели, включително експерти от ОНД, Шанхайската организация за сътрудничество, Европейския съюз (България, Германия, Италия, Литва, Полша, Франция, Швеция и др.) и представители на Централните избирателни комисии на различни страни.

Международни наблюдатели отбелязаха високото ниво на организация на изборите в Беларус.

По-специално, наблюдателят от България Даниел Петров отбеляза, че "изборите в Беларус са изключително демократични, прозрачни.

"Изключителна избирателната активност, която успях да видя и която ние в нашата европейска страна по никакъв начин не можем да постигнем", казва той според беларуското посолство у нас.

"От моя гледна точка изборният процес протича много успешно. В Беларус се провеждат избори по всички международни стандарти", това заявява вторият български наблюдател Мартин Райков.

Германският наблюдател Оливер Шнееман споделя, че "вече бях в Беларус като наблюдател на изборите. И сега виждам, че качеството на тяхното изпълнение само се е подобрило значително. Дойдох тук, защото представянето на информация в западната преса не съответства на реалността, която виждам тук със собствените си очи".

Полският наблюдател Кшищоф Толвински подчертава, че "изборите за депутати в Беларус се провеждат в съответствие със световните стандарти".

"Законността и правилността на изборите не предизвиква у мен никакви съмнения. Беларус има отлични демократични стандарти."

Лукашенко доволен от резултатите

Президентът на Беларус посочи, че "настоящото правителство се подкрепя от над 87% от населението на страната", предадоха световните агенции.

"Въз основа на моя опит ние се опитваме да анализираме хода на тази кампания. И виждаме, че сегашното правителство се подкрепя от повече от 87% от населението. Те недвусмислено го подкрепят", заяви Лукашенко на среща с генералния секретар на Общността на независимите държави (ОНД) и ръководител на мисията на наблюдателите на организацията Сергей Лебедев.

"Тези избори бяха изненадващо спокойни. Започнахме едно чисто, спокойно обновяване на политическата система. Виждаме, че това трябва да се направи", каза по-късно през деня Лукашенко на среща с председателя на колегиума на Евразийската икономическа комисия Бакитжан Сагинтаев.

Според анализатори 69-годишният президент иска да използва вота най-вече за да покаже, че има пълен контрол върху властта след протестите преди три години и половина, отбелязва ДПА. По време на протестите бяха арестувани повече от 35 000 души. Тогава Лукашенко отново беше обявен за победител в президентските избори. 

Политически реакции

"Съединените щати осъждат фалшивите парламентарни и местни избори на режима на Лукашенко, които приключиха днес в Беларус. Изборите се проведоха в атмосфера на страх, при която нито един изборен процес не можеше да се нарече демократичен", казва в изявление за пресата Матю Милър, говорител на американското правителство.

Той посочва, че режимът продължава да държи повече от 1 400 политически затворници. По думите му на всички независими политически партии е било отказана регистрация, а беларусите в чужбина биха могли да гласуват само ако се върнат в Минск, където вероятно биха били изправени пред репресии.

"Тези злоупотреби ефективно замразиха истински политически дейности и дискурс в Беларус. Режимът попречи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да наблюдава изборите, ограничавайки допълнително прозрачността, която е от съществено значение за свободните и честни избори", посочват от правителството на САЩ и призоваха режима на Лукашенко да прекрати репресиите си, да освободи всички политически затворници и да започне диалог с политическите си опоненти. 

Въпреки че от беларуското посолство у нас твърдят, че германският наблюдател е определил изборите за "прозрачни", от Берлин не смятат, че те са били честно проведени, предаде ДПА.

"От наша гледна точка тези вчерашни, както и президентските избори през август 2020 година, са просто фалшиви, скалъпени. Те не бяха нито свободни, нито справедливи, не отговаряха на никакви демократични стандарти, поне на някакви минимални стандарти“, подчерта заместник-говорителят на федералното германско правителство Кристин Хофман.

Министър-председателят на Литва Ингрида Шимоните написав социалната мрежа Х, че в Беларус не е имало избори от 1994 г. 

"Днес виждам коментари за нещо, наречено парламентарни „избори“ в Беларус. Беларус не е имало избори от 1994 г. Това е всичко, което трябва да се знае или каже."

Министерството на външните работи на Норвегия също посочва, че "фиктивните избори в Беларус вчера представляват по-нататъшно влошаване на демократичните принципи и основните свободи. Ние осъждаме системните репресии в Беларус и подкрепяме демократичните стремежи на беларуския народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!