Тихановска призова за бойкот на изборите в Беларус

OFFNews 25 февруари 2024 в 14:18 1881 2

Светлана Тихановска

Снимка БТА/АП

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска

Беларуската опозиционна лидерка в изгнание Светлана Тихановска призова за бойкот на днешните избори за парламент и местни органи на властта в Беларус, предаде ДПА.

"Така наречените избори днес на режима в Беларус не отговарят на никакви демократични стандарти, като приличат по-скоро на военна операция срещу собствените му граждани, конституцията и здравия разум", пише Тихановска в социалната мрежа Х (преди Туитър).

"Призовавам беларусите и международната общност категорично да отхвърлят тази измама", написа беларуската опозиционна лидерка.

Тихановска припомни, че в Беларус има много политически затворници. Според правозащитници броят им е над 1400.

Днес в Беларус се провеждат избори за парламент и за местни съвети. За петгодишен мандат се избират 110 депутати в Камарата на представителите и 12 514 депутати в местните съвети. За депутатски места в парламента се борят 263 кандидати, а за местни представители - 18 802. Депутатите се избират по мажоритарна система.

Предварително се гласуваше от 20 до 24 февруари, като избирателната активност за този период беше 41,71%. Право на глас имат над 6,9 милиона души. Гласува се в 5411 избирателни участъци.

Близо 300 чуждестранни наблюдатели ще има за изборите, в това число и представители на Русия, Шанхайската организация за сътрудничество, Парламентарната асамблея на Организацията на договора за колективна сигурност, както и 23 независим експерти от България, Германия, Иран, Испания, Италия, Литва, Латвия, Сърбия, Полша, Франция, Швеция, Швейцария, посочва ТАСС. Не са поканени наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Асошиейтед прес.

Според анализатори 69-годишният президент на Беларус Александър Лукашенко иска да използва вота най-вече, за да покаже, че има пълен контрол върху властта след протестите преди три години и половина, когато бяха арестувани повече от 35 000 души. Тогава Лукашенко отново беше обявен за победител в президентските избори. Опозицията обаче смята Тихановска за истинския победител.

Лукашенко е на власт от 1994 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

2

Kalki

25.02 2024 в 16:22

Бойкот на изборите е възможно най-глупавото нещо - просто вотът за Лукашенко ще стане 99.99%.

400

1

демотиватор

25.02 2024 в 15:00

Вместо това каката да бе призовала несъгласните да забегнат в Украйна, където да се въоръжат и обучат.
След което да се завърнат...! (ジ) ✊
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика