Лондонски съд: Дубайският шейх е отвличал дъщерите си и заплашвал съпругата си

OFFNews 06 март 2020 в 13:20 5554 0

Снимка Twitter

Отвличане, принудително връщане, изтезания и сплашване - това са част от доказаните според магистратите факти срещу дубайския шейх милиардер Мохамед бин Рашид Ал Мактум, публикувани в серия от решение на британския Върховен съд по случая с бившата му съпруга - принцеса Хая Бинт Ал Хюсеин. Тя избяга във Великобритания с двете си деца през април 2019 г.

След 8-месечен процес съдът публикува публично заключенията си под формата на Решение за установяване на факти, предаде Би Би Си.

Според британската обществена медия шейх Мохамед безуспешно се е опитал да запази решението в тайна от публичното пространство, но жалбата му е била отхвърлена. В същото време в заключението е записано, че владетелят "не е бил открит и честен пред съда".

След публикуването на решенията Шейх Мохамед заяви: "Като ръководител на правителството аз не бях в състояние да участвам в процеса на установяване на фактите на съда". Според него това е довело до оповестяване на фактите едностранчиво, а делото касая лични въпроси. "Моля медиите да зачитат поверителността на нашите деца и да не се натрапват в живота им във Великобритания", каза той.

След като изслуша обширни показания на свидетели, съдът установи, че шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е отговорен за отвличането и принудителното връщане на две от дъщерите му от друг брак.

Едната от тях - Шамса, избяга от имението на семейството в графство Съри, Обединеното кралство, през 2000 г., но по-късно беше отвлечена от графство Кеймбриджшир от агенти на шейха и насила беше върната в Дубай, където остава в плен. 

По-малката сестра на Шамса - Латифа, направи два неуспешни опита да избяга от фамилията през 2002 и 2018 г. След първия опит беше затворена в Дубай за повече от три години. При втория беше отвлечена от кораб в близост до индийското крайбрежие и принудително беше върната в Дубай, където остана под домашен арест. Според разказа на Латифа, тя е била дрогирана насила, отведена в Дубай с частен самолет и "затворена".

Съдията определи твърденията на момичето като достоверни и осъди действията спрямо нея като тежка физическа злоупотреба и изтезания. Освен това, съдът смята, че шейх Мохамед "продължава да поддържа режим, при който и двете млади жени са лишени от свобода".

45-годишната принцеса Хая, дъщеря на покойния крал на Йордания Хусейн, се омъжи за 70-годишния шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, като стана шестата и най-млада от съпругите му. Двамата имат две деца - на 7 и 11 години. Предполага се, че Мохамед има 20 деца.

Първоначално Хая вярвала на обясненията му за случилото се с двете принцеси Шамса и Латифа, а именно, че са били "спасени" и че сега са в безопасност със семейството си.

В началото на 2019 г. принцеса Хая станала подозрителна и изразила опасенията си. Тогава стана ясно и че е започнала връзка с британския си бодигард.

Пред съда Хая заяви, че на възглавницата ѝ два пъти е бил поставян пистолет с вдигнат предпазител. Хеликоптер кацнал до къщата ѝ и била заплашена, че с него ще я отведат в затвор в пустинята.

Съдията реши, че "бащата е действал по начин, който е бил насочен към сплашване на майката и че е насърчавал другите да го правят от негово име".

През април 2019 г. принцеса Хая бяга във Великобритания. В съда принцесата сподели, че се страхува да не отвлекат или върнат принудително децата ѝ в Дубай.

"Вие с децата никога няма да бъдете в безопасност в Англия", ѝ казал шейхът. 

Съдията по делото чу показания за това как владетелят използва своите контакти в медиите за поредица от негативни статии за принцеса Хая, много от които са "напълно неточни".

Решенията бяха приветствани от правозащитни организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови