Лондон готов да помогне на САЩ за удари в Сирия

OFFNews 27 април 2017 в 15:41 2088 2

Великобритания е готова да се присъедини към САЩ за нова военна акция в Сирия, ако бъде помолена. Това заяви британският външен министър Борис Джонсън, цитиран БТА. 

В интервю за Би Би Си Джонсън посочи, че би било твърде трудно за страната му да каже "не", ако САЩ потърсят британска помощ за военна мисия срещу силите на сирийския президент Башар Асад.

През 2013 г. британските депутати отхвърлиха искане на тогавашния премиер Дейвид Камерън за въздушни удари в отговор на използването на химически оръжия от войските на Асад.

Великобритания е част от международната коалиция, която воюва срещу "Ислямска държава" в Сирия, но не участва във военни действия срещу Асад.

На въпрос дали ще бъде поискано от парламента да одобри военна намеса в Сирия Джонсън каза: "Мисля, че ще е много трудно за нас да кажем "не". Как точно ще постъпим, ще решат правителството и премиерът."

Парламентът трябва да бъде разпуснат следващата седмица преди изборите на 8 юни, така че депутатите няма да могат да гласуват подобно искане преди това, припомня АП.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди в началото на месеца ракетно нападение срещу сирийската военновъздушна база в отговор на използването от силите на Асад на химически оръжия срещу контролирани от бунтовници райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови