Ливан се събуди разделен на две часови зони

OFFNews 26 март 2023 в 15:25 3326 1

Ливанският парламент.

Снимка Getty Images

Ливанският парламент.

Ливан се събуди в две часови зони в неделя, предаде Ройтерс.

В последния момент правителството на близкоизточната средиземноморска държава реши да отложи с месец началото на настъпването на лятното часово време - до края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Това доведе до масово объркване, отблязва "Гардиън".

Служебният премиер Наджиб Микати реши в четвъртък часовниците да се преместят с час напред на 21 април, а не през последния уикенд на март, както обикновено се случва в Ливан, Европа и други региони. Това стана след среща между Микати - мюсюлмански сунит - и председателя на шиитския парламент Набих Бери. Последният многократно е настоявал за промяната.

"Вместо да е 7 часа, нека да остане 6 часа отсега до края на Рамазана", казва Бери по време на срещата, видеозапис от която излъчи ливанското издание Megaphone. От записа се вижда как Бери моли Микати да отложи въвеждането на лятното часово време, за да се позволи на мюсюлманите да прекъснат поста си през свещения месец Рамазан час по-рано, около 18 ч, вместо в 19.

Самият Микати признава, че въвеждането на промяната ще бъде трудно, тъй като ще доведе до проблеми в разписанието на полетите на авиокомпаниите, на което Бери отговаря: "Какви полети?".

Извън този изтекъл запис няма официално посочен мотив от властите за решението им.

В резултат от него някои институции въведоха промяната, а други отказаха. Много ливанци се оказаха в положение да жонглират с работните и учебните си графици в различни часови зони - в една и съща малка държава, пише още "Гардиън". (Ливан е разположен на 10 452 km².)

Сред отказалите са много християнски политици и институции, включително най-голямата църква - Маронитската. В събота Ливанската маронитска църква обяви, че няма да се съобрази с решението, че не са проведени консултации и не са взети предвид международните стандарти.

След обявяването на отлагането на лятното часово време ливанската държавна авиокомпания Middle East Airlines съобщава, че часовете на излитане на всички полети, планирани да излетят от летището в Бейрут между неделя и 21 април, ще бъдат изместени с един час.

Двете мобилни телефонни мрежи в страната изпратиха съобщения до хората с молба да променят настройките на часовниците си на ръчни вместо на автоматични, за да не се променя времето в полунощ.

Много частни институции, включително телевизионни станции, училища и предприятия, обявиха, че ще пренебрегнат решението и ще преминат към лятното часово време в неделя, както е било предвидено.

Харука Найто, японска служителка в неправителствена организация, живееща в Бейрут, коментира пред "Гардиън", че в понеделник сутринта трябва да бъде на две места по едно и също време.

"Имах среща в 8 ч. сутринта и урок в 9 ч., които сега ще се провеждат по едно и също време", каза тя. Срещата в 8 ч. сутринта за оформяне на документите ѝ за пребиваване е в правителствена агенция, която следва официалното часово време, докато часът ѝ по арабски език в 9 ч. сутринта е в институт, който се очаква да премине към лятно часово време.

Разривът доведе до шеги за "мюсюлманско време" и "християнско време", а рано сутринта в неделя различните интернет търсачки даваха различни резултати при запитване за текущото време в Ливан.

Някои мюсюлмани също се противопоставиха на промяната и изтъкнаха, че постът трябва да започва при изгрев и да приключва при залез слънце, независимо от часовата зона.

Мнозина видяха в този въпрос отвличане на вниманието от по-големите икономически и политически проблеми на страната.

Ливан се намира в разгара на най-тежката финансова криза в съвременната си история. Представители на МВФ наскоро предупредиха, че страната може да се насочи към хиперинфлация, ако не бъдат предприети действия. Ливан е без президент от края на мандата на Мишел Аун в края на октомври, тъй като оттогава парламентът не успява да избере негов заместник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

26.03 2023 в 19:52

С тази политическа система, обвързана с религиите на ливанските общности е като задънена улица без изход. Маронити, шиити, сунити, друзи, арменци, католици, православни .... 15 години се самоизбиваха за този дето духа? И финансовият център на Близкия изток се премести от Бейрут в Дубай.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки