Литва стана 19-ата държава в еврозоната

OFFNews 01 януари 2015 в 16:14 2411 5

От първия ден на 2015 г. Литва се присъединява към еврозоната и става 19-ата държава, която използва еврото като основна валута. 

Литва е последната от Прибалтийските държави, която прие единната европейска валута, опитвайки се да засили стабилността си, въпреки страховете от инфлация и проблемите с дълговете в еврозоната. Латвия смени паричната си единица през 2014 г., а Естония през 2011 г.

Премиерът на Литва Алгирдас Буткевичус отбеляза събитието, като минути след полунощ изтегли банкнота от 10 евро от банкомат на улицата.

"Еврото ще служи като гаранция за нашата политическа и икономическа сигурност", подчерта той.

Президентът на Литва Далия Грибаускайте смята, че присъединяването към еврозоната е важна стъпка и "символ на една по-голяма политическа и икономическа интеграция със Запада".

Общо 337 млн. европейци използват еврото като основна валута. 

Според комисаря по икономическите въпроси на ЕС Пиер Масковиси, "с присъединяването си към еврозоната, гражданите на Литва избират да бъдат част от зона на стабилност, сигурност и просперитет"

В навечерието на промяната обществената подкрепа е разколебана, предава Франс прес. Според последни проучвания малко над половината от гражданите на Литва одобряват прехода към новата валута, а 39% от населението на държавата са против него. През тази година те ще могат да обменят старата си валута - литас - с универсалното за еврозоната евро по курс 3.45 литас за евро.

Според една от жителките на Вилнюс с промяната на валутата се губи един от символите на страната, но "това е част от глобализацията", допълва тя.  

Европейската комисия постави банер с надпис "Добре дошли в еврозоната, Литва" над централата си в Брюксел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews