Синдикати и работодатели искат най-скоро влизане на България в Еврозоната

OFFNews 26 октомври 2014 в 19:24 1939 2

Ден преди старта на новия парламент, работодатели и синдикати поискаха съставяне на стабилно правителство и спешни мерки за финансова стабилност, както и стабилност в сферите на образованието, здравеопазването и сигурността.

Това се казва в обръщение към депутатите от новото Народно събрание, което е подписано от Васил Велев, Сашо Дончев, Цветан Симеонов, Огнян Донев, Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев.

"Политическата криза в последните години срина доверието към държавността и политическия морал, партиите и тяхната способност и воля за действие в полза на националните интереси, като отключи многобройни негативни ефекти върху финансовата стабилност, икономиката и социалните системи", се казва в писмото. 

Според работодатели и синдикати, българският политически елит е длъжен да предложи на обществото ясна визия и конкретни действия за спиране на тези процеси, тъй като задълбочаването им ще срине докрай възможностите за възраждане на държавността, икономиката и социалната сигурност

Съсловните организации искат от политиците да изберат стабилно правителство с възможности за провеждане на устойчива политика, което спешно да подготви актуализация на Държавния бюджет и да гарантира стабилността на банковата система (вкл. разрешаване на проблема с КТБ без разходване на публични средства).

Сред исканията са и запазване на съществуващия режим за пенсиониране на индустриалните категорийни работници до намиране на трайно решение и вземането на превантивни мерки за гарантиране на енергийната сигурност и стабилност на страната.

Настояваме за предприемане на незабавни действия за гарантиране на обществената сигурност, включително приемане на времева рамка за влизане в шенгенското пространство, осигуряване на реална независимост на правораздавателната система, укрепване на общественото доверие в нея, разширяване на достъпа до правосъдие и създаване на система за ефективен контрол на правоприлагането.

Очакваме ясни цели, ангажименти и конкретни резултати в посока спазване на реда и законността, гарантиране свободата на предприемачеството и полагането на достоен труд, прозрачност и ефективност при разходването на публичните средства.

Незабавно присъединяване на България към Европейския банков съюз и възможно най-скоро влизане в ERM и Еврозоната, е друго от исканията. 

Синдикати и работодатели настояват партиите в парламента да изберат стабилно правителство, което спешно да подготви актуализация на бюджета за тази година с таван на дефицита до 3 % от БВП, да разреши проблема с КТБ без разходване на публични средства и да предприеме превантивни мерки за гарантиране на енергийната сигурност и стабилност на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!