Quantcast

Европейската банка сваля основния лихвен процент в еврозоната

OFFNews Последна промяна на 04 септември 2014 в 16:59 2343 2

Европейската централна банка (ЕЦБ) снижава основния лихвен процент в еврозоната до нов рекорден минимум от 0.05%, съобщава "Ройтерс".

Решението цели предотвратяване на риска от дефлация през следващите месеци.

Де сега минимумът на основния лихвен процент бе 0.15%. Депозитната лихва от своя страна спадна до -0.20%, което ще обезкуражи банките да пазят средства.

Европейската банка смята да отпусне нова серия четиригодишни заеми, като новият лихвен процент ще ги направи по-привлекателни. Не е ясно обаче доколо снижението ще има този ефект , като се има предвид, че все още се наблюдават затруднения при отпускането на кредити.

Това действие показва, че ЕЦБ е готова да се бори и да не допусне дефлация в Еврозоната, но на практика е козметична промяна.

Банката смята да започне закупуване на обезпечени с активи ценни книжа и облигации, деноминирани в евро. Очаква се подробности около тази програма да има в началото на октомври.

Скоро се очаква тя да пристъпи и към количествени облекчения, смятат специалисти близки до нея.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.09 2014 в 08:52

Меченце, не е нужно да ни обясняваш че си глъмаво. Знаем го, но понеже сме добрички ще те светнем.
Диреджето в Европа никак не е розово. Затова ЕЦБ завърта печатницата и пуска много, много нови европейски книжки. Както това непрекъснато правят в САЩ. Това е много, много лошо за милата ни татко/майковина, оти сме във Валутен борд. То и до сега в България беше трудно и скъпо да се произвежда, ама сега ще стане направо невъзможно и българската икономика ще спре. Единственото спасение е девалвация на левчето, ама от нашата популистка политическа банда няма кой да го направи, докъто не се сринем окончателно.
Иначе казано, ако имаш свободни левчета не си купувай долари, яж, пий и си носи новите дрехи. Щото САЩ за да противодействат ще пуснат още една печатница. Пък и Третата световна иде.

04.09 2014 в 17:51

Абе OFFNews,
ми хванете някой дето разбира, да го преведе това на човешки език. Не сте специализирано издание само за просветени.
Нека хората разберат кой, какво и защо го прави.
Бе ей, медия сте, не сте пик-мик-чук. Напънете се малко.