Лидерът на „Боко Харам“ е смъртоносно ранен при въздушна атака

OFFNews 23 август 2016 в 10:41 4049 1

Снимка "Франс прес"

Лидерът на нигерийската ислямистка групировка „Боко Харам“ Абубакар Шекау е „смъртоносно ранен при въздушна атака на армията“, а част от командирите на организацията са убити в петък, съобщава в. „Индипендънт“.

Въздушната атака на нигерийската армия е била по време на среща на главнокомандващите на терористичната организация.

Шекау и други старши командири са се събрали в петък, за да се помолят и тогава са били ударени от „внезапно въздушно нападение“, съобщават от нигерийската армия.

Потвърдено е, че няколко от командирите са убити. Сред тях са Абубакар Муби и Малам Хаман, а за лидерът Шекау се „вярва, че е бил смъртоносно ранен в рамената си.“

Директорът на „Връзки с обществеността“ на армията полковник Сани Кукашека Усман описва атаката, като „безпрецедентна и поразителна“.

Той допълни, че атаката е станала по време на петъчните ритуали в село Тайе сред гората Самбиса.

Това не е първият случай, в който нигерийската армия съобщава смъртта на Шекау, след като той, заедно с негови приближени, се отдели от главната организация „Боко Харам“, след като те обявиха преданост на „Ислямска държава“.

Смъртта на Шекау беше обявена през 2013 и после през септември 2014, Месец по-късно той пусна видео, в което заяви „Ето ме. Жив съм. Ще умра тогава, когато Аалах ме прибере“. Тогава армията промения изявлението си и каза, че най-вероятно са убили двойник на лидера, който се е казвал Иса Дамсака.

Шекау се появи във видео по-рано този месец, в което заплаши столицата на Нигерия Абуджа от атака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови