В серия атентати на „Боко Харам” в Нигерия са убити над 80 цивилни

OFFNews 29 декември 2015 в 05:43 3226 1

Терористи в Африка

Снимка АФП

«Боко Харам» от 2009 г. сее смърт и ужас в няколко африкански страни.

Над 55 души са загинали във вълна от самоубийствени атентати в два града в североизточна Нигерия, съобщи Би Би Си. Те са били извършени от жени.

Малко по-късно Фокснюз, предаде, че жертвите на серията нападения са не по-малко от 80.

Последните два взрива са били на пазар в град Мадагали, в щата Адамауа,е казал представител на армия в голямата африканска страна. Там жертвите са над 25.

В съседния щат Борно, в няколко нападения в гр. Маидигури са убити над 30 души и поне сто са ранени.

Миналата седмица президентът на Нигерия Мухамаду Бухари беше заявил, че войната против ислямистката групировка «Боко Харам» е «технически спечелена".

Той увери Би Би Си, че терористите вече не са в състояние да извършват конвенционални нападения против въоръжените сили и големите селища. Остава им да действат само с импровизирани експлозивни устройства, добави обаче той.

Недалеч от Маидигури терористи с гранатомети са нахлули с камиони в едно село, стреляйки напосоки, но там се е намесила военна част и е убила 10 атеннатори самоубийци, е казар армейски говорител.

«Боко Харам», която представя себе си за «провинция» на «Ислямска държава», от 6 години воюва в Нигерия и съседните й страни. За това време са загинали над 17 хиляди души, а над 1,5 милиона са били принудени да напуснат домовете си. Унищожени са повече от 100 училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови