Кои групировки по света подкрепят "Ислямска държава"

OFFNews 10 декември 2015 в 07:53 5416 4

Снимка The Independent

Над 40 групировки в различни страни подкрепят „Ислямска държава“. The Independent публикува карта с 30 от тях, които официално са декларирали, че принадлежат към ИД. Още 12 смятат да го направят, твърди изданието, като се позовава на доклад за Индекса за глобалния тероризъм. 

"Ислямска държава" е най-богата и най-използващата насилие групировка в модерната история на света, част от нейната стратегия е да привлича на своя страна чуждестранни бойци. 

Атаките са били извършени от група Ансар ал-шериат в Либия, от Окба ибн Нафа в Тунис, от Ансар Бейт ал-Макдис в в Египет и др. Про-ИДИЛ групировки има и в Алжир и Газа, посочва още доклада. 

Индексът на глобалния тероризъм, създаден от Международният институт за икономика и мир (IEP), измерва мащаба и въздействието на терористични атаки по цял свят. В доклада се твърди,  публикуван миналия месец, установи, че глобалният тероризъм е достигнал най-високото си ниво и продължава да расте с безпрецедентно темпо.

Най-много жертви на терористични атаки има в пет държави с преобладаващо мюсюлманско население - това са Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан и Нигерия. Пет са и терористичните групировки, убили най-много хора - Боко Харам, ИД, талибаните, екстремистите Фулани и ал-Шабаб носят отговорност за 74% от загиналите при терористични атаки миналата година. Общият брой на жертвите им е 18 444 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови