Quantcast

Лех Валенса: Сгреших, но не съм бил доносник

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2016 в 17:15 6572 4

Бившият президент на Полша Лех Валенса отговори на разкритията, според които е сътрудничил на комунистическите тайни служби през 70-те години на миналия век. 

"Не се оставих да бъда пречупен през декември 1970 г., нито съм сътрудничил със Службата за сигурност. Никога не съм вземал пари, нито съм изготвял писмени и устни доклади", написа Валенса в блога си. 

"Допуснах грешка, но не такава, за каквато се говори. Дал съм дума да не правя разкрития. Със сигурност не и сега. Освен ако други не го направят. Човекът, който е в основата, е още жив. Той трябва да разкрие истината и аз разчитам на това", посочи Валенса.

Информацията за това, че Лех Валенса е бил агент на комунистическите тайни служби се появи, след като от дома на вдовицата на последния комунистически външен министър Чеслав Кишчак бяха конфискувани документи, доказващи, че бившият полски президент е бил агент с името Болек между 1970 г. и 1976 г. 

Информацията обяви директорът на полския Институт за национална памет Лукаш Камински, който заяви, че експерт по архивите е потвърдил автентичността на откритите документи. 

Камински допълни, че сред документите има и съгласие за сътрудничество, под което Валенса се е подписал лично - както с истинското си име, така и с псевдонима си. 

Лех Валенса призна преди години, че когато е бил работник и противник на режима, е подписал документ в полицията след едно от задържанията си. Той обаче е категоричен, че никога не е бил наистина агент на комунистическите тайни служби. 

Предполагаше се, че Лех Валенса е прекъснал връзките си с комунистите няколко години преди стачката на пристанището в Гданск през 1980 г. Протестът довежда до зараждането на независимия профсъюз „Солидарност“, оглавен от Валенста, което бързо го прави известен по света.

През лятото на 1989 г. "Солидарност" спечели убедително изборите в Полша. За първи път в историята на социалистическия лагер комунистическа партия загуби изборите.

Валенса е смятан за символ на демократичните промени както в Полша, така и в цяла Източна Европа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2016 в 23:57

Eми нали ви казвах бе, по време на СОЦИАЛИЗМА най-доброто беше в сигурноста и отбраната. Ако са те прескочили, значи не ставаш за нищо. Естествено, че и Валенса е сътрудничел на властите, бил е задължен по закон. Обратното щеше да е по-чудно, ако не беше сътрудник на полската ДС.

То и в БГ е така - страната се управлява от бивши КАДРИ НА ОРГАНИТЕ И СЛУЖБИТЕ. То се видя, че няма значение дали е СОЦИАЛИЗЪМ ИЛИ КАПИТАЛИЗЪМ - на власт винаги са една и съща ЧЕРВЕНА ОЛИГАРХИЯ. Обаче западняците се правят на "Ни чул, ни видял"!

Омерзен съм.

20.02 2016 в 10:04

.......той и Гоцко така каза...........

19.02 2016 в 18:37

Ако Валенса е бил качествен агент, т.е. като нашите, Полша сега щеше да е на нашето дередже. Така, че другари, не бързайте да се радвате, че сте го гепили. Истината е, че той ви е гепил и е_а ма_ _та на комунизЪма.

19.02 2016 в 17:34

БОЛЕК, БОЛЕК И ТИ ЛИ - ВСИЧКИ СТЕ ЕДНАКВИ - ВНЕДРЕНИ ДОНОСНИЦИ