Ледена пързалка стана полева болница в Москва, на таблото с резултатa прожектират филми

OFFNews 10 ноември 2020 в 15:46 1782 0

Снимка BBC

Временни болници и ваксина - на това Русия разчита в борбата с коронавируса на фона на вече петцифрените новооткрити случаи всеки ден, предава Би Би Си в репортаж от Москва.

Една от петте полеви болница в столицата се намира в зимния доврец "Крилатское". Доскорошната ледена пързалка е преструктурирана в съоръжение с 1347 легла.

"Ледената болница" е оборудвана с нова техника и има достатъчно персонал и лекарства да посрещне нови пациенти. В нея има и свободни легла. "На ден приемаме между 40 и 50 души, но толкова и изписваме. Вярвам, че скоро ще изписваме повече, отколкото приемаме", споделя д-р Андрей Шкода от болницата.

На огромното табло за резултатите от хокейните мачове в момента на пациентите се прожектират филми - от съветски класики до "Мистър Бийн".

Полевото съоръжение е изградено за месец през първата вълна на вируса през пролетта. Тогава не е използвана, за пръв път заработва сега. Към момента са заети около една-трета от леглата.

Свободните легла тук обаче са в контраст на репортажите от други райони в страната. Дори държавната телевизия излъчва репортажи за провинциални болници, които вече са приели болни над капацитета си.

Днес в страната са регистрирани нови близо 21 000 позитивни пациенти. Медицинските заведения са претоварени. Според Кремъл ситуацията с коронавируса е "тревожна, но под контрол". Властите съобщават, че няма да има ново затваряне, за да предпазят икономиката. Големи надежди се възлагат на руската Ковид-ваксина.

Москва е с най-висок новорегистрирани случаи в страната. Пред градските болници редовно линейките чакат на опашка, чака се дълго за безплатен тест за Ковид или за домашно посещение от лекар. Полевите болници, в които е командирован и персонал от провинцията, играят важна роля в стратегията за борба с пандемията. Освен всичко друго, те разтоварват другите болници и им оставят възможност за планова дейност.

Според д-р Шкода пациентите от есенния пик са по-млади и по-болни, влошили се след домашно лечение.

"През пролетта всички се страхуваха и по-рано търсеха помощ. Вероятно новата вълна е, защото хората спряха да вземат мерки", споделя лекарят.

Според Би Би Си роля в това отношение имат и политиците.

През лятото властите обявиха победа над вируса, опитвайки се да повдигнат духа преди вота за конституционната реформа, която дава възможност на Владимир Путин да остане във властта. Социалният живот в столицата избухна, рядко можеше да се види маска, разказва авторката на репортажа. Затова през есента въвеждането на ограниченията наново се оказало не толкова лесно. Сега носенето на маска на публични места е задължително, предвиждат се глоби, но повечето антипандемични мерки са в ръцете на регионалните власти. В Москва 30% от офис служителите сега работят дистанционно, а по-възрастните хора и рисковите групи са съветвани да останат вкъщи. Учениците в гимназиалния курс учат онлайн.

Въпреки нарастващия брой случаи на дневна база, за затваряне не се говори. Надеждите са насочени към ваксината Sputnik V, която е в средата на трета фаза на клиничните изпитания. В него участват 40 000 доброволци. Според министерството на здравеопазването клиниките скоро ще получат промишлени количества от ваксината. Много лекари са се включили като доброволци в изпитанията и вече са ваксинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови