Латвийският външен министър призова Великобритания да върне наборната военна служба

OFFNews 17 март 2024 в 10:27 2054 0

Кришанис Каринш

Снимка БТА/АП

Латвийският външен министър Кришанис Каринш призова Великобритания да обмисли връщането на наборната военна служба и модел на "тотална отбрана", за да възпре руската агресия, съобщиха ДПА и БТА. 

Миналата година Латвия отново въведе модела, базиран на финландската система за военна повинност и всички физически здрави мъже са длъжни да преминат 11-месечна военна служба. Каринш заяви пред в. "Сънди телеграф", че Лондон трябва да обмисли възможността да последва този пример като начин за борба с всяка заплаха от Русия.

"Силно бихме препоръчали това", каза той. С това няма да ги спрем да имат империалистически амбиции, но можем да се уверим, че те не смятат да идват насам", заяви Каринш. 

През януари министърът на въоръжените сили Джеймс Хепи заяви, че всякакви разговори за въвеждане на наборна военна служба във Великобритания, ако НАТО започне война с Русия, са "глупости". Той подчерта, че Лондон има отдавна подготвени планове за "мобилизиране на доброволци", но не се и обмисля връщането на наборната служба. Канцеларията на Сунак също отхвърля идеята за наборна служба, припомня ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки