Кума на Путин Медведчук получи в дар яхта за почти 10 млн. долара

OFFNews 27 октомври 2023 в 19:38 2107 2

яхта

Снимка pershing-yacht

Яхтата е в руски води и няма да плаща мита.

Бившият украински депутат Виктор Медведчук, наричан Кума на Путин, който бе разменен са 200 бойци от полка "Азов", е получил в дар яхта на стойност почти 900 млн. рубли (9,627 млн. долара), съобщи "Верстка" в телеграм канала си.

Новата придобивка на Медведчук се нарича Pershing 9X, която производителят й италианската Ferretti Group нарича "изтребител". На борда на 28-метровия плавателен съд има 4 каюти с 8 места за спане и може да побере 20 гости.

От митническата декларация, с която разполага изданието, става ясно, че наречената Amore Mio яхта е пусната на вода през тази година, като е минала през митницата на 26 юли. Тя е дошла в руски води под флага на Палау (островна държава в Тихия океан), а като изпращач е посочен Lavel Fzco от ОАЕ.

Получател на плавателния съд в Русия е АД "Ренесанс", чийто действителен собственик е съпругата на Медведчук Оксана Марченко. Фирмата е оформила "временен внос" на яхтата. Тази процедура се използва, когато мястото за присъствието на стоки на митническата територия не е практично за постоянно. Деклараторът се освобождава от плащането на мита.

Виктор Медведчук бе задържан от СБУ по подозрение в държавна измяна след нахлуването на руски войски в Украйна. През септември м.г. той бе предаден на Русия срещу пленени бойци от "Азов" и досега живее там. Именно Медведчук има ключова роля за решението на Владимир Путин да започне войната в Украйна. Той убеждавал руския президент в проруските настроения сред украинците, напомня "Верстка".

През юни 2022 г. Генералната прокуратура на Украйна конфискува т.нар. златен вагон на Медведчук, заедно с цялото му обзавеждане.  

В началото на февруари т.г. се разбра, че компании, свързани със съпругата му, са финансирали Федералната служба за охрана и Министерството на вътрешните работи на Русия. 

Няколко дни по-късно украински съд наложи запор на имущество за почти 144 млн. евро на Оксана Марченко, която също е подозирана в държавна измяна. Става дума за 14-процентови дялове в две регионални енергийни компании и над 4% в трета, които Марченко притежава чрез пет офшорни компании. Конфискувани бяха 2 имота, 4 жилищни сгради в Киев и Крим и 10 автомобила. Освен това бяха запорирани активи на Марченко в 18 инвестиционни агропромишлени, телекомуникационни и други компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

27.10 2023 в 23:15

Гадината добре си живее в Русия, явно е скатал пари за черни дни в разни данъчни райски кътчета и всичко е ок.

22548

1

dolivo

27.10 2023 в 20:13

корупцията ходи при корупция
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика