Съдът запорира имущество за над 144 млн. евро на съпругата на Медведчук

OFFNews 23 февруари 2023 в 16:44 3780 0

Медведчук

Снимка фейсбук профил на Оксана Марченко

Съпрузите Виктор Медведчук и Оксана Марченко.

Съдът е наложил запор върху имуществото за над 5,6 млрд. гривни (почти 144 млн. евро) на съпругата на Виктор Медведчук - Оксана Марченко, заподозряна в държавна измяна, тъй като е финансирала руските окупатори. Това сочат документи на Службата за сигурност на Украйна, цитирани от УНИАН.

Решението на съда се отнася за 14-процентни дялове в две регионални енергийни компании и над 4% в трета, които Марченко притежава чрез пет офшорни компании.

Конфискувани са 2 имота, 4 жилищни сгради в Киев и Крим и 10 автомобила. Освен това, както информира СБУ, са запорирани активи на Марченко в 18 инвестиционни агропромишлени, телекомуникационни и други компании.

"Сред тях са базираните в Киев компании Terra-Invest, Ukrkapital и Sport-Tour, които съпругата на Медведчук е използвала за извършване на подривна дейност срещу Украйна. Именно те са създали фирма по руското законодателство, чрез която Марченко е превела милиони долари по сметките на руската Федерална служба за охрана и Министерството на вътрешните работи в окупирания Крим, като е платила данъци в руския бюджет", се казва в доклада.

СБУ припомня, че по-рано е уведомила Марченко и ръководителя на свързаната с нея кримска фирма за подозрения по част 3 на чл. 110-2 от украинския Наказателен кодекс (финансиране на действия, извършени с цел насилствена промяна или сваляне на конституционния ред или завземане на държавната власт, промяна на територията или държавната граница на Украйна).

Топ мениджърът на Ukrkapital и Sport-Tour е заподозрян именно по този член на НК. Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража".

За престъплението, в което са заподозрени Марченко и управителите на съответните дружества, се предвижда затвор и конфискация на имуществото. Конфискацията на активите ще гарантира, че те могат да бъдат иззети по съдебен ред, и ще предпази имуществото от пререгистриране в полза на други лица.

Разследването продължава.

Бившият депутат Виктор Медведчук също бе заподозрян в държавна измяна през 2021 г. В края на февруари м.г., когато започва пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, той избягва от домашен арест, но през април отново бе задържан от СБУ и изпратен в следствения арест.

На 21 септември 2022 г. Медведчук бе разменен срещу 200 украински бойци от "Азов". Според турското издание "Хюриет" предложението е дошло от руска страна. 

"Искането за размяна на Медведчук дойде от руснаците, а когато украинците се съгласиха, преговорите се проведоха в Анкара в базата на Националната разузнавателна организация. Преговорите отнеха време", се казва в репортаж на всекидневника.

Било постигнато съгласие размяната да стане в Турция, като Русия поставила условието командирите от "Азов" да не се връщат в Украйна, а да останат в Турция. Украйна се е съгласила, твърди "Хюриет". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика