Ксюша Собчак: Сталин е мъртъв и заслужава да му се подиграваме

Юлиуш Висожински 25 януари 2018 в 19:02 8906 3

Ксения Собчак

Сталин умря преди 65 години и е закопан в центъра на Москва. Отдавна трябваше да бъде препогребан, неговото място в историята е до Хитлер, Кадафи и другите, чието място на погребението не е известно. Бих казала, че Сталин е жив само в сърцата на тези, които го защитават, но ми се струва, че те нямат сърца. А забраната да се шегуваме със Сталин минава всякакви граници.

Това заяви опозиционната журналистка Ксения Собчак, която се кандидатира за президент на Русия. Изказването ѝ е по повод забраната на руските власти в страната да бъде прожектиран филма "Смъртта на Сталин".

Филмът, който е черна сатира от британския режисьор Армандо Янучи, се занимава с борбата за власт сред най-близкото обкръжение на диктатора, започнала веднага след смъртта му.

В началото на тази седмица официалната премиера в Русия на "Смъртта на Сталин" бе отменена по решение на руското министерство на културата.

Това е цензура! В руската конституция няма текст, който да забранява оскърбяването на чувствата на сталинистите, категорична е Ксюша Собчак.

Тя призова собствениците на киносалони да пренебрегнат забраната и да прожектират филма "Смъртта на Сталин".

На който не му харесва, да не гледа. Близките дни и ние в предизборния щаб ще организираме прожекция на този забавен филм. Сталин е мъртъв и да се подиграваме с него е най-доброто, което можем да направим, заяви Собчак.

Асошиейтед прес припомня, че според социологически проучвания Йосиф Сталин, управлявал СССР от 1924 до смъртта си през 1953 г., все още се ползва с голямо уважение сред руснаците. Мнозина смятат, че той е извел страната до победата през Втората световна война и я е направил ядрена свръхсила независимо от извършените от него репресии, отнели живота на милиони.

През октомври миналата година Ксения Собчак определи Сталин като "кървав палач и престъпник", враг на "руския, украинския, белоруския, литовския, грузинския, всеки народ, населявал тази страна".

Сталин е унищожавал най-добрите, най-умните, най-смелите хора. Това по същество е пълномащабен геноцид на руския народ, каза още тя.

В България "Смъртта на Сталин" беше показан за пръв път в рамките на "Киномания 2017" и прожекциите му у нас преминават безпроблемно, публиката се забавлява на филма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови