Властта в Русия забрани филма 'Смъртта на Сталин' (видео)

OFFNews 23 януари 2018 в 21:53 6489 0

Официалната премиера в Русия на филма "Смъртта на Сталин" - черна сатира от британския режисьор Армандо Янучи, бе отменена днес по решение на руското министерство на културата.

По информация на руските медии вчера се е състояла предварителна прожекция на филма, на която са присъствали държавни дейци, депутати, историци и общественици. След това министерството е отменило лиценза за разпространение на филма, вече предоставен на компанията "Волга".

Засега не е ясно дали филмът изобщо ще бъде прожектиран в руските киносалони.

"Смъртта на Сталин" се занимава с борбата за власт сред най-близкото обкръжение на диктатора, започнала веднага след смъртта му.

"Това е слаб филм, скучен филм, той е подъл, противен и обиден", каза Надежда Усманова от Руското историческо дружество, съорганизатор на предварителната прожекция.

А Елена Драпеко, заместник-председател на комисията по култура в Държавната дума, заяви, че във филма има "екстремизъм" и той би внесъл "лоша кръв в социалната хармония, която вече е постигната в руското общество".

В България "Смъртта на Сталин" беше показан за пръв път в рамките на "Киномания 2017" и прожекциите му у нас преминават безпроблемно, публиката се забавлява на филма.

Асошиейтед прес припомня, че според социологически проучвания Йосиф Сталин, управлявал СССР от 1924 до смъртта си през 1953 г., все още се ползва с голямо уважение сред руснаците. Мнозина смятат, че той е извел страната до победата през Втората световна война и я е направил ядрена свръхсила независимо от извършените от него репресии, отнели живота на милиони.

ТАСС цитира писателя Юрий Поляков от обществения съвет на министерството на културата, според когото всички присъствали на предварителната прожекция са били единодушни, че въпросният филм е "много слаб" и "съвършено лъжлив", а също "образец на идеологическата борба" срещу Русия.

Световната премиера на "Смъртта на Сталин" беше през септември миналата година. В главните роли са Стив Бушеми (Хрушчов), Саймън Ръсел Бийл (Берия), Джейсън Айзъкс (маршал Жуков) и Олга Куриленко (пианистката Мария Юдина).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови