Ксюша Собчак: 100 години Крим ще е огромен руски хемороид

Ние сме нация, която не е много естетически надарена, казва известната руска опозиционна журналистка

Юлиуш Висожински Последна промяна на 28 юли 2015 в 14:09 15604 30

Ксения Собчак.

Крим ще е нашият огромен хемороид през следващите 100 години. Няма да ни го върнат. И какво да правим с него хич не е ясно. Това е една история, която всички ще разнищват твърде дълго, заявява известната руска опозиционна журналистка Ксения Собчак в интервю за Радио "Свобода".

Аз съм човек, който умее да разсъждава не само от своята гледна точка, но и от гледната точка на другия. За Путин този ход с Крим беше правилен. Смятам, че ако се върне онзи момент, когато Путин трябваше да вземе решение за Крим, той нямаше да промени решението си. Логиката е следната: отношенията с Украйна така и така са осрани, няма накъде повече да се развалят, независимо от Крим. Така или иначе получаваш територия и благодарение на конфликта в Украйна, си гарантираш, че Украйна няма да влезе в НАТО - защото страна с териториални конфликти няма как да влезе в НАТО. Така си гарантираш и ръст на рейтинга и благодарност на по-възрастното население, което помни, че Крим е наш - ние не знаем за какво ни е, но е наш, и изобщо като деца там сме ходили на почивка. А голяма работа, че икономиката пада, нефтът пада, икономическото развитие пада - Путин ги разбира тия работи. Не губи нищо, а може много да получи - вече си има обяснение за хората защо живеят много по-лошо: заобиколени сме от врагове, никой не ни обича, така че за Крим, момчета, за Крим! Колко брилянтно - казва Собчак.

"Ние сме нация, която не е много естетически надарена"

Да, преди да стане президент Путин ходеше с идиотски костюми. Той просто няма вкус. Изобщо не е човек на естетиката. Но и в руския национален код го няма това качество - любов към естетиката. Ние сме нация, която не е много естетически надарена. Ние не сме французи. Или италианци. Така че Путин хич не е естет. А и не стана естет, като го избраха за президент, посочва известната телевизионна водеща.

Моите приятели напускат Русия. И ми е обидно. Скоро тук няма да има с кого да си кажеш две думи. Но аз няма да си ходя. След убийството на Немцов ходя с охрана. Това е свързано със сигурността ми. От два различни сериозни източника получих информация, че съществуват списъци с хора за разстрел и моето име също е там. Разбрах, че в Москва работи наказателна група. Цинично казано: Немцов ни спаси, казва Ксюша Собчак.

"Бих заминала за Америка"

Да, аз съм милионер в долари - това е само заради желанието ми да си осигуря стандарта на живот, който ми допада - да имам шофьор, домашна помощница, нормален дом. Моите приятели, които също са милионери в долари, в Лондон живеят в апартаменти, които - честно казано - са теснички. Но ако се наложи да напусна Русия, аз не искам да живея в Израел. Знаете ли, мислила съм си за това - да получи израелски паспорт с фамилията Виторган е най-лесното нещо. Не напразно се омъжих. За да има еврейска линия, признава тя.

Цял живот са ме мислили за еврейка, въпреки че в мен еврейската кръв е точно толкова, колкото и полската, чешката и руската. Тоест еврейското в мен е една четвърт - по майчина линия. Но хората си мислят, че баща ми беше евреин. Не е вярно. Да, мъжът ми Максим Виторган е евреин. Но по-скоро бих заминала за Америка. Там има голяма руска диаспора. Мога да имам кариера там, в руски телевизионен канал. Или в Рига. Бих работила като редактор в сайта "Медуза" при Галя Тимченко, казва Собчак.

Блюдолизничество и сервилни въпроси

През февруари тази година Ксения Собчак беше нападната от всички страни в рейтинговото политическо предаване "Список Норкина" по руската НТВ, а водещият Андрей Норкин почти не ѝ даваше думата. Причината - Ксюша Собчак е една от малкото телевизионни журналисти, която не споделя официозната гледна точка за конфликта в Украйна.

В ефира на НТВ Собчак заяви, че в Донбас се сражават части на руската армия, а това е табу за прокремълските журналисти. Тя директно обвини кореспондентите на "Комсомольская правда" в Украйна в блюдолизничество и сервилни въпроси към Путин.

Две жени от Украйна, които бяха поканени в студиото, изпаднаха в истерия срещу Ксюша и крещяха, че в Украйна воюват "фашисти, поляци и американци".

Собчак успя да каже само, че като малка е слушала същата пропаганда по съветската телевизия.

През 2012 г. домовете на активистите на руската опозиция Алексей Навалний, Сергей Удалцов, Иля Яшин, Борис Немцов и Ксения Собчак бяха обискирани заради планирани протести на опозицията срещу президента Владимир Путин на 6 май.

Близките до властта руски медии акцентираха върху факта, че при обиска в дома на Собчак са открити 1,5 милиона евро. Телевизионната водеща коментира, че годишният й доход надхвърля 2 милиона евро и сама има правото да избира къде да съхранява парите си.

Всичко беше толкова унизително. Обискът в моя апартамент беше просто едно унижение на човешкото ми достойнство. Като всичко друго в Русия впрочем. Извинете, но на мен не ми разрешиха дори да се облека – нахлуха в апартамента в 8 сутринта и трябваше да стоя полугола пред множество полицаи, коментира тогава Собчак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2015 в 00:34

абе лесно е да критикуваш, трудно да промениш нещо

29.07 2015 в 21:03

За съжаление това е лицето на РУСКАТА ОПОЗИЦИЯ - *урва милионерка, платена от ФАЩ, и неколцина травестити и педалчета покрай нея. Омерзен съм.

29.07 2015 в 12:03

Иначе готина мацка, но малко тъпичка :)

29.07 2015 в 00:15

Явно си е доходно е да го играеш опозиция в Русия. А й всички се репчат на Путин явно възбужда девойките ;).

Интересно нашият хубусник Росенчо какво възбужда у Ксения ,ако въобще възбуда е точната дума :)) ?!

28.07 2015 в 21:06

Какво да ровя, за да търся цитати бе владо? То си личи от километър. Опитваш се да го играеш образован гербер, но не ти стигат нито общата култура, нито знанията, нито житейския опит. Човека ти го е казал в очите дето се казва:
"Ти си платен гейберастки шушляк!
За теб доводи не ми трябват. Не забравяй, че посъветвах дори Сото да престане да те храни. Но ти се натискаш като мома след "разпечатване".
Готов съм да сложа данъчната си декларация до твоята. Да видим кой колко данъци е платил за миналата година на страната ни. Че и за последните 5!
Готов съм също така да се обзаложа, че ти данъцзи на тази страна не си плащал миналата година!
Така че поемай песента на вятъра и теб да те няма.

Запомни!
Ти си платен гейбераст!
Другото не е от съществена важност. "

а ти си се изнизал като мокра връв подсмърчайки. Ма не си ли малко нагъл да ме пращаш да ти чета простотиите през годината?

28.07 2015 в 18:59

Що за глупости...