Краде ли Русия украинска стомана, за която плащат европейски клиенти?

OFFNews 22 юли 2022 в 16:33 2647 1

Стомана

Снимка Би Би Си

Стомана

Русия изнася от Украйна разграбена стомана на стойност 600 млн. долара, съобщи пред Би Би Си генералният директор на украинската компания "Метинвест" Юрий Риженков.

Компанията е собственик "Азовстал", заводът, който беше последният бастион на отбраната в опустошения Мариупол. Стотици украински войници и цивилни са били приютени там до превземането на града от руските войски през май.

Според Риженков след окупацията на Мариупол Русия е започнала да изпраща стомана от заводите си на нейна територия, по-специално продукти, които вече са били продадени на клиенти в Европа и Обединеното кралство и са били предназначени за изпращане в тези държави.

Кремъл не е коментирал по никакъв начин тези твърдения.

"Кражба от европейците"

Седалището на Метинвест е в Мариупол. За Украйна този град е бил важен център на металургията и голямо търговско пристанище. След тримесечна обсада и безкрайни обстрели Мариупол пада в ръцете на руските военни през май.

Юрий Риженков заявява, че 300 служители на "Азовстал" и 200 членове на техните семейства са били убити по време на щурма на завода за желязо и стомана.

"Азовстал" и съседният му завод за желязо и стомана "Илич", също собственост на Метинвест, произвеждат 40% от общото производство на стомана в Украйна.

Според Риженков клиенти от европейски страни вече са платили за хиляди тонове стомана, произведени в тези заводи преди руската атака срещу Мариупол.

И сега, както стана известно от открити източници и от източници на компанията, окупационните власти изпращат тези продукти в Русия и ги продават на вътрешния пазар, както и в африкански и азиатски страни.

"Това, което те правят, по същество се нарича грабеж. Те не само крадат наши продукти, но и продукти, които вече принадлежат на европейски купувачи. Така че те крадат не само от нас, но и от европейците", казва Риженков.

Той обяснява, че компанията му се опитва да документира колкото се може повече случаите на грабеж, за които научи, и планира в бъдеще да заведе дело въз основа на тези документи.

"В някакъв момент в бъдещето руснаците ще трябва да се изправят не само пред международни, но и пред наказателни съдилища. И ние ще ги преследваме с всички сили", изтъква Риженков.

Би Би Си е потърсило руското министерство на отбраната за коментар, но то не е отговорило на обвиненията на Риженков.

Съществуват начини за наказателно преследване на подобни случаи на кражба, казва Марко Миланович, експерт по международно право в университета в Рединг, Великобритания. Успехът обаче може да е много труден, казва той.

"Какъвто и правен път да избере Метинвест, това е много сложен процес. И макар че грабежите по време на военни конфликти за съжаление са често срещано явление, завеждането на дело срещу държавата-грабител и получаването на обезщетение от нея е много рядко явление", допълва ексептът.

"Но ако за една компания символичното удовлетворение е по-важно от парите, тогава официалното признаване на Русия за престъпна държава вече би означавало много", изтъква Миланович.

Принос към отбраната на страната

Подобно на много други украински компании след руската инвазия, Метинвест се превръща отчасти във военна и отчасти в хуманитарна компания. Риженков вярва, че служителите на неговите стоманодобивни заводи са станали толкова важни за отбраната, колкото и войниците, защитаващи страната на фронтовата линия.

"Нашата компания произвежда бронежилетки, доставяме стомана за подземни бункери и за бронирани превозни средства. Ето защо хората, работещи в стоманодобивния завод, са също толкова важни за победата на Украйна, колкото и войниците на фронтовата линия."

Въпреки че "Азовстал" е почти напълно разрушен по време на нападение на руските военни, Риженков се надява, че един ден той отново ще стане част от украинската промишленост.

"Настроението ми е положително. Според мен Русия вече е загубила тази война и остава само да чакаме тя да го осъзнае. Руснаците не се нуждаят от Мариупол, не се нуждаят и от Донбас. Или се нуждаят от цяла Украйна, или от нищо. Ето защо, дори да спрат сега, Украйна ще си върне всичко, това е въпрос на време", казва той.

Но дали това няма да изисква голяма настъпателна операция от страна на украинската армия, която вече е натоварена?

"Голяма офанзива ли се наложи, когато Западна Германия се обедини с Източна? Украйна има няколко начина да си върне (окупираните територии). Едната е голяма офанзивна операция. Друг вариант е Русия просто да се откаже от всичко заради вътрешната ситуация в самата нея. Или, накрая, трети начин - обединението просто ще се случи в определен момент от историята", коментира Риженков.

Той е уверен, че щурмът на "Азовстал" ще остане в историята като един от определящите моменти в тази война.

"Това е трагедия за стоманодобивната промишленост в Украйна. Това е трагедия за жителите на Мариупол. Но в същото време тя ще бъде запомнена и като акт на героизъм от страна на военните, които защитаваха завода седмица след седмица. Тя ще бъде запомнена като символ на силата на изключителните хора. Предполагам, че така ще бъде запомнен", посочва още Риженков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови