Кортежът с тленните останки на Елизабет II пристигна в Единбург

OFFNews 11 септември 2022 в 18:52 3916 0

тленните останки на кралица Елизабет II

Снимка Getty Images

Тленните останки на кралица Елизабет II пристигнаха в Единбург

Кортежът с тленните останки на кралица Елизабет Втора пристигнаха в Единбург на път за Лондон. 

Тленните останки на Елизабет II бяха придвижени от замъка Балморал, където кралицата почина на 8 септември. Погребението ще се състои на 19 септември в Лондон.

Ковчегът беше съпроводен от дъщеря ѝ - принцеса Ан.

За да могат повече британци да се сбогуват с кралицата, тленните ѝ останки ще останат в Единбург до утре следобед. След това със самолет на кралските военновъздушни сили ще бъдат транспортирани до базата Нортхолт във вторник.

Ковчегът ще бъде изложен за четири дни в Уестминстърското абатство. В идните дни крал Чарлз Трети ще посети Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. Премиерът Лиз Тръс ще придружава краля на траурните церемонии. 

Дъбовият ковчег беше положен в катафалка и пътува шест часа до двореца "Холирудхаус" в Единбург.

Междувременно скърбящите във Великобритания хората бяха призовани да не оставят плюшени мечета, балони или запалени свещи сред оставените в знак на почит към кралицата цветя. Оставените в знак на почит цветя ще бъдат оставени на мястото, където са положени, докато преминат всички церемониални дейности и се очаква те да бъдат премахнати от парковете от седем до 14 дни след датата на погребението на кралицата.

Принц Уилям, който стана принц на Уелс, проведе телефонен разговор с премиера на Уелс Майк Дрейкфорд, като обеща да служи "вярно със смирение и респект" на уелския народ.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови