Конституционният съвет ще се произнесе на 14 април за пенсионната реформа, разбунила Франция

OFFNews 29 март 2023 в 17:07 1411 0

Париж

Снимка БТА/АП

Конституционната реформа извади на улицата хиляди протестиращи.

Конституционният съвет на Франция ще обяви решението си по пенсионната реформа на 14 април, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според реформата пенсионната възраст бе вдигната от 62 на 64 г. Тя доведе до безпрецедентни протести и разклати устоите на правителството с внесения вот на недоверие срещу кабинета на Елизабет Борн от депутати от партията на Мари Льо Пен "Национално обединение". Решено да стигне докрай, правителството отхвърли искането на профсъюзите за спиране и преосмисляне на законопроекта за пенсиите. 

На 21 март Елизабет Борн сезира Конституционния съвет с искане да се произнесе по реформата.

Освен това депутати от левицата и крайната десница, както и сенатори от левицата заявиха, че също са подали конституционни жалби.

Конституционният съвет обяви, че на 14 април ще постанови две решения. Едното ще е за констуционосъобразността на законопроекта, приет по реда на член 49 алинея 3 от френския основен закон, който дава възможност за превръщането на определени законопроекти в действащо законодателство, без да е нужно гласуване в парламента.

Второто решение ще е за допустимостта на искането за произвеждане на референдум срещу пенсионната реформа, иницииран от депутати и граждани. Такова допитване може да се организира, ако е подкрепено от една пета от депутатите и от една десета от имащите право на глас във Франция, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!