Политическа буря във Франция. Макрон заобиколи парламента, за да прокара пенсионирането на 64 години

Юлиуш Висожински 16 март 2023 в 19:01 3938 2

Националното събрание

Снимка Getty Images

Недоволството в Националното събрание на Франция

Френското правителство прие спорния закон за повишаване на пенсионната възраст без гласуване в Националното събрание, долната камара на парламента.

Законът, който предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, е крайно непопулярен сред французите и предизвика масови протести и стачки в цялата страна през последния месец.

Но президентът Еманюел Макрон твърди, че това е изключително важна реформа, без която икономиката на страната ще бъде изправена пред мрачно бъдеще поради застаряващото население и нарастващия дефицит в пенсионната система.

По-рано днес Сенатът гласува в подкрепа на закона, но преди началото на сесията на Националното събрание президентът Макрон реши да се възползва от специално право, разписано във френската конституция, според което може да поиска от премиера да приеме закона без гласуване.

Прибягването до чл.49.3 от конституцията, който предвижда приемане на закон без гласуване, позволява обаче на опозицията да внесе вот на недоверие.

Под освиркванията на депутатите премиерът на Франция Елизабет Борн оправда днес прокарването на пенсионна реформа.

В Националното събрание тежи неяснота заради няколко гласа. Не можем да залагаме бъдещето на нашите пенсии, тази реформа е необходима, каза Борн.

Председателят на долната камара на парламента Яел Браун - Пиве отложи началото на дебатите по реформата заради масовото изпълняване на националния химн от левите депутати - те изпълниха няколко куплета от "Марсилезата" и държаха в ръцете си плакати с лозунги "Не на 64 години" и "Демокрация".

Крайнодесният опозиционен лидер Марин Льо Пен обяви, че ще внесе вот на недоверие срещу правителството.

Протестите по улиците вероятно само ще се засилят, тъй като много хора в страната ще сметнат приемането на закона без гласуване за недемократично, отбелязва Би Би Си.

Проучванията на общественото мнение показват, че около две трети от французите са категорично несъгласни с реформата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

16.03 2023 в 20:56

Нет человека, нет проблема

2073

1

Johnny B Goode

16.03 2023 в 19:08

Къде-къде по-лесно стават тези неща в Русия, Китай, КНДР.
Вождът казва, парламентът гласува на 100%, народът ликува.
Няма протести, няма драми.